Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Publi-reportage | ​​Een woning voor ouderen? Dit mag niet ontbreken

Zorg ervoor dat je goed bent voorbereid bij het inrichten van een woning voor senioren. Hoewel het heel vanzelfsprekend kan lijken moeten er aan vele zaken worden gedacht. Biedt het meubilair voldoende gemak en comfort? Zijn er hulpmiddelen nodig in huis of moeten er aanpassingen worden gedaan? In dit artikel lees je wat niet mag ontbreken bij een woning voor ouderen.

lequal_meubelzorg

Zorg ervoor dat er voldoende comfort en gemak wordt geboden

Ouder worden gaat vaak gepaard met minder mobiel en flexibel zijn. Dit betekent dus ook dat de dag langer zittend doorgebracht zal worden. Het is van belang dat er voldoende comfort is. Bekijk relaxzetels; dit zijn stoelen waarbij er minimaal één comfort-functionaliteit is. Dit kan een verstelbare voetensteun zijn, maar ook een rugleuning die te verstellen is. Tegenwoordig zien we ook veel elektrische varianten hiervan.

Een andere comfort-functionaliteit is de sta-op functionaliteit. Sta op stoelen bij Meubelzorg hebben een elektrische motor die ervoor zorgt dat de stoel licht gekanteld wordt zodat er gemakkelijk opgestaan kan worden. Door deze mechaniek wordt opstaan uit de stoel voor iedereen gemakkelijk! Zit dus comfortabel op een sta op stoel, maar sta ook eenvoudig op zonder enige ongemakken. En wie bij sta op stoelen denkt aan oubollige stoelen heeft het compleet mis. Tegenwoordig zijn sta op stoelen nauwelijks te herkennen. Daarnaast zijn ze beschikbaar in verschillende kleuren en materialen.

Plaats meubilair op een logische plek en maak gebruik van hulpmiddelen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar denk eens aan de plaatsing van spullen die vaak gebruikt worden. Bukken gaat niet meer zo makkelijk en op je oude leeftijd wil je niet klimmen om spullen te pakken. Zorg er dus voor dat er niet gebruik wordt gemaakt van hoge kasten of lage opbergruimtes. Zo voorkom je het risico op vallen of lichamelijke ongemakken. Denk daarnaast ook na hoe de kastjes, die zich op de juiste hoogte bevinden, ingericht worden. Zorg ervoor dat benodigdheden die vaker gebruikt worden makkelijk te bereiken zijn en niet helemaal achter in de kast staan.  

Met het gebruik van hulpmiddelen zorg je er ook voor dat het woongemak aanzienlijk stijgt. Handvaten in de badkamer of het toilet zorgen er bijvoorbeeld voor dat er houvast geboden kan worden tijdens het douchen of dat opstaan van het toilet geen probleem meer is. Zorg er ook voor dat er een antislipmat aanwezig is, hiermee kan je valpartijen voorkomen. Een grijpstok in huis hebben is overigens ook geen overbodige luxe. Iedereen laat wel eens wat vallen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten