Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Eerste Belgisch binnenschip vaart volledig elektrisch

Binnenvaartondernemer Patrick Borms doopte recent de msc Poolster, het eerste Belgische binnenschip met volledig elektrische voortstuwing.

eerste belgisch
Hij koos ervoor om een zo milieuvriendelijk mogelijk nieuw schip te bouwen. “Na een lange zoektocht zijn we voor een volledig elektrische voortstuwing gegaan. Ik wil voorbereid zijn op de toekomst en heb geen brandstofmotor meer nodig om te varen. We gebruiken alleen een dieselgenerator met nabehandeling om stroom op te wekken”, aldus Borms.

In Nederland varen al vier binnenschepen met een gedeeltelijke elektrische voortstuwing, maar Borms ging nog een stapje verder. De investering is 5 tot 10% duurder. Volgens leverancier Hybrid Ship Propulsion uit Rotterdam zal het schip 20% minder gasolie verbruiken, waardoor de extra kosten geleidelijk kunnen worden terugverdiend.

De zelfstandige binnenvaartondernemer vaart voornamelijk met containers tussen Antwerpen en Rotterdam. “We werken al een aantal jaren voor Van Uden en kunnen 208 TEU (twenty foot equivalent unit containers) aan. De opdrachtgever en de havens zien milieuvriendelijke schepen heel graag komen. Voor ons is het ook prettig dat het schip stil en zonder trillingen vaart. In onze woning hoor en voel je zo goed als niets. Dat is mooi meegenomen, want wij varen met twee bemanningsploegen de klok rond”, aldus Borms.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten