Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Fluvius publiceert elektrische capaciteitswijzer voor bedrijven

Netbedrijf Fluvius lanceert een online capaciteitswijzer die toont onder welke voorwaarden er voor bedrijven afname of injectie mogelijk is op het elektrische middenspanningsnetwerk in heel Vlaanderen. Dat is belangrijke info voor bedrijven die een zwaardere netaansluiting nodig hebben of op zoek zijn naar geschikte locaties voor laadpaalparkings of wind- en zonneparken.

Ontwerp zonder titel (21)
Fluvius

De hele samenleving gaat stapsgewijs door die energietransitie, die ook druk legt op de elektriciteitsnetten. Bedrijven die willen investeren in nieuwe activiteiten, of willen omschakelen van aardgas naar elektriciteit, hebben soms grote elektrische vermogens nodig of willen net veel lokaal opgewekte groene stroom injecteren. 

”Daarom willen we transparant informatie aanbieden over de aansluitbaarheid van nieuwe projecten op onze middenspanningsnetten via de capaciteitswijzer”, zegt Lieven Degroote, hoofd Netontwikkeling van Fluvius. ”Voor bedrijven, maar ook voor lokale besturen, stroomproducenten, energiedienstverleners en andere stakeholders, is dit een tool voor een betere planning en een vlotter aansluitproces.”

De toepassing biedt enkel zicht op de actuele toestand van het middenspanningsnet maar niet op de toekomstige. Ze houdt enkel rekening met een marge om de groei op het onderliggende laagspanningsnet op te vangen, waarop gezinnen en kleine bedrijven zijn aangesloten. Geplande netinvesteringen of toekomstige wijzigingen in verbruik of injectie door middenspanningsklanten zijn dus niet in de tool te zien. Sowieso is er voor elke zwaardere of nieuwe aansluiting voorafgaand studiewerk nodig. Grote bedrijven die rechtstreeks zijn aangesloten op het hoogspanningsnet, kunnen terecht bij hoogspanningsnetbeheerder Elia.

Wat toont de nieuwe capaciteitswijzer precies?

De capaciteitswijzer bevat drie lagen informatie:

Een kaart van het Vlaamse Gewest met voor elk perceel en voor verschillende vermogens een indicatie van de verwachte doorlooptijd, kostprijs en afstand tot het middenspanningsnet waarop aangesloten kan worden. Hierdoor krijgt een geïnteresseerd bedrijf snel een eerste zicht op de impact van een bepaald project.

De technische informatie over de beschikbare capaciteit op het middenspanningsnet op het vlak van afname en injectie, zonder extra netinvesteringen. Mogelijk moet de klantencabine van de onderneming zelf ook nog verzwaard worden.

Informatie over de resterende onthaalcapaciteit van de transformatorstations. Zo’n station vormt steeds het koppelpunt tussen het middenspanningsnet van Fluvius en het hoogspanningsnet van Elia.

De toepassing wordt aangeboden als open data en is beschikbaar via de website van Fluvius.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten