Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Kilometerheffing: wat verandert er op 1 januari?

Vanaf maandag 1 januari 2024 verandert een en ander in het kilometerheffingssysteem. In Vlaanderen verandert het tarief van 686 km wegen van nultarief naar normaal tarief en wordt een voordeeltarief van nul eurocent/km toegekend aan zero-emissie voertuigen (ZEV) op het volledige Vlaamse wegennet. De OBU blijft echter verplicht voor ZEV. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en in Wallonië (Sofico) worden de ZEV nog ondergebracht in de emissie-categorie EURO VI.

Ontwerp zonder titel - 2023-12-15T153217.119
Viapass

In Wallonië (Sofico-netwerk) worden de tarieven voor de kilometerheffing aangepast aan de index. In Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vindt de indexering plaats op 1 juli. 

Het gebruik van een OBU (On Board Unit) van het type TriBoxAir van dienstverlener Eurotoll is vanaf 1 januari niet meer toegestaan op de Belgische wegen. De software van ingeschakelde OBU’s van de zes dienstverleners die geaccrediteerd zijn voor de kilometerheffing in België zal automatisch geüpdatet worden met de nieuwe tarieven. De zes dienstverleners zijn Axxès, Satellic, Telepass, Toll4Europe, TotalEnergies Marketing Services en W.A.G. Payment Solutions. 

Een OBU is een toestel in de vrachtwagencabine dat het aantal gereden kilometers op betalende tolwegen registreert. In België of in het buitenland ingeschreven vrachtwagens en opleggertrekkende voertuigen moeten op de openbare weg in de drie gewesten altijd met een ingeschakelde OBU rijden. 

Het bedrag per gereden kilometer op betalende tolwegen hangt af van drie factoren: het gewest waar de weg ligt, de MTM en de Euro-emissienorm van het voertuig. De kilometerheffing hanteert drie MTM-categorieën (meer dan 3,5 ton tot 12 ton, meer dan 12 ton tot 32 ton, en meer dan 32 ton) en zeven Euronormen (van de meest vervuilende Euro 0-norm tot de meest milieuvriendelijke Euro 6-norm en/of ZEV). Hoe hoger de Euronorm van het voertuig en hoe lager zijn MTM, hoe voordeliger het tarief per gereden kilometer. 

Op 1 januari 2024 zullen de nieuwe tarieven te raadplegen zijn op de downloadpagina van de Viapass’ website. U kunt de tarieven die vanaf dan gelden alvast consulteren via de nieuwspagina van de site. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten