Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Last-mile bestelwagen die lucht zuivert tijdens het opladen

Mercedes-Benz Vans geeft met de Sustaineer, een samentrekking van Sustainability Pioneer, een concrete indruk van hoe duurzaam bezorgen in stedelijke omgevingen er in de toekomst kan uitzien. Deze volledig elektrische bestelwagen op basis van de Mercedes-Benz eSprinter biedt een scala aan innovatieve oplossingen, zoals een filter die de omgevingslucht zuivert tijdens het opladen.

Last
Het conceptvoertuig heeft verschillende technologieën die zorgen voor een betere gezondheid en veiligheid van de bestuurder en andere weggebruikers. Enkele voorbeelden zijn het fijnstoffilter op de frontmodule en de bodemplaat, een zonnepaneel op het dak en onderdelen van gerecyclede materialen. De innovaties en technische oplossingen van de Sustaineer kunnen een mogelijke toepassing zijn in toekomstige voertuiggeneraties van Mercedes-Benz Vans. Vanaf de tweede helft van 2022 rolt Mercedes-Benz Vans een duurzaam reparatieconcept voor hoogspanningsaccu's uit in alle bestelwagensegmenten.
 
Het bodemfilter van de Sustaineer vangt bij de achteras (passief filter) fijnstof op uit het eigen voertuig en andere voertuigen. Het filter van de frontmodule reinigt de omgevingslucht terwijl het voertuig in beweging is of aan de laadpaal staat. Remschijven van grijs gietijzer met keramische coating zorgen voor minder slijtage en fijnstof en een langere levensduur van componenten door een recuperatieve remstrategie. Banden met verbeterde rolweerstand zorgen voor minder weggeluid en een minder fijnstof door verminderde slijtage.
 
Extreem platte zonnepanelen op het dak sluiten naadloos aan op de contouren van het dak en wekken ook energie op bij uitgeschakeld contact. Gebruikers genieten zo van een grotere actieradius en lagere bedrijfskosten. Voor eindklanten in de bezorgsector wordt hiermee de CO2-voetafdruk van hun leveringen verkleind.
 
De digitale spiegel MirrorCam, die we kennen van de Actros, vervangt de traditionele binnenspiegel en geeft de verkeerssituatie achter het voertuig weer, ook wanneer de laadruimte volledig is beladen. De MirrorCam vermindert de luchtweerstand en vergroot zo ook het bereik.
 
Een innovatief klimaatconcept zorgt via verwarming dicht bij het lichaam voor extra comfort en een grotere actieradius. Zowel het stuur als de veiligheidsgordel kunnen worden verwarmd. De klimaatregeling per zone verwarmt, die in de beginfase alleen rondom de bestuurder en niet het gehele interieur.
 
Mercedes-Benz is overtuigd van de ecologische en economische voordelen van elektrische bestelwagens en wil tegen het einde van het decennium volledig elektrisch gaan, daar waar de markt het toelaat. Mercedes-Benz Vans wil bestelwagens CO2-neutraal maken gedurende de volledige levenscyclus. Vanaf 2022 is de productie in alle eigen bestelwagenfabrieken wereldwijd CO2-neutraal, waarbij alleen elektriciteit uit hernieuwbare energie wordt gebruikt. Mercedes heeft al vier volledig elektrische modellen: de eVito en eVito Tourer, de eSprinter en de EQV. In het komende jaar wordt het gamma van elektrische modellen nog uitgebreid met de eCitan en EQT in het segment van de compacte bestelwagens.
 
https://media.mercedes-benz.com/sustaineer?video=e50cffa6-196f-47e8-a7d2-7cc9551acd81
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten