Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Meeste bouwbedrijven denken aan milieuvriendelijker wagenpark

Op het Autosalon in Brussel stonden dit jaar de lichte bestelwagens in de schijnwerpers. De bouwsector is een gretige afnemer van deze voertuigen.

Eco auto

Uit een enquête die Bouwunie hield bij haar leden-bouwkmo’s blijkt dat vrijwel alle gebruikte bouwbestelwagens dieselvoertuigen zijn, maar dat de bereidheid om over te stappen naar een milieuvriendelijker wagenpark erg groot is. Liefst zeven op de tien ondervraagde bouwbedrijven wil de komende maanden een nieuw voertuig kopen. Bij 72% van hen gaat het om een bestelwagen, 10% gaat een vrachtwagen aanschaffen.

33%  plant concreet de overstap naar een milieuvriendelijker wagenpark, 60% overweegt het. Hun voorkeur gaat uit naar plug-in hybride voertuigen (combinatie van benzine en batterij) (61%), cng-voertuigen (aardgas) (26%), batterij-elektrische voertuigen (100% elektrisch) (17%) of voertuigen op brandstofcellen (bv. waterstof) (12%).

Bij de helft van de ondervraagde bouwbedrijven is de keuze geïnspireerd door de fiscale voordelen en door de lagere milieu-impact van deze voertuigen. Eén op de drie vindt het afstappen van dieselvoertuigen de normale evolutie. Bij één op de vier past dit in het milieubeleid van het bedrijf. Heel wat aannemers verwijzen expliciet naar de lage-emissiezones die de steden invoeren. Wie in de stad aan het werk wil blijven, zal wel moeten overschakelen. 

Diegenen die de overstap naar milieuvriendelijkere bedrijfsvoertuigen niet overwegen, vinden dit nog te vroeg. De hogere aankoopprijs, het gebrek aan laadpalen, het beperkte bereik van sommige voertuigen en het kleine aanbod houden hen voorlopig tegen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten