Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Nieuw magazijn met een van de grootste zonnedaken van Europa

Het Kluizendok op de grens van Gent en Evergem krijgt er een nieuw magazijn bij, met een van de grootste zonnedaken van Europa. Het streefdoel is 50.000 panelen op een oppervlakte van 40 voetbalvelden, goed voor een vermogen van 30 MWp.

BKBC - 2024-04-29T150304.060
MG Real Estate

MG Big Bear is de laatste site die wordt aangesneden aan het dok. Op het terrein van 335.000 m² groot komt er één groot gebouw van 200.000 m², opgedeeld in 14 units die te combineren zijn met elkaar tot een grotere ruimte. Ook zijn er kantoorruimtes aanwezig.

De grootste troef is de ‘trimodaliteit’, de mogelijkheid om goederen zowel via de weg, het spoor als het water te vervoeren.

Met het enorme zonnedak scoort MG Big Bear erg hoog inzake duurzaamheid. De installatie wekt evenveel stroom op als het verbruik van 7.000 gezinnen. De opgewekte duurzame energie wordt in de eerste plaats gebruikt om het gebouw van elektriciteit en verwarming te voorzien. De resterende zonne-energie wordt geleverd aan een grootverbruiker elders in Vlaanderen. Daarnaast worden overschotten van energie opgeslagen in batterijen, waardoor de huurders minder afhankelijk zijn het net. Verder komt er een laadplein voor elektrische vrachtwagens en een groene zone langs de hele site, met infiltratie-bufferbekkens die het regenwater op een natuurlijke manier in de grond doen infiltreren. Het magazijn is volledig CO2-neutraal. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten