Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Opel introduceert elektrische Movano

Opel gaf zopas de eerste informatie vrij over de geheel nieuwe Movano-e, de eerste elektrische grote bestelwagen op batterijen van het Duitse merk. Tegelijk is er ook een nieuwe generatie Movano met dieselmotoren.

13-Opel-Movano-e-515621
Opel Automobile GmbH
De nieuwe Movano en Movano-e zullen later dit jaar beide bij de Opel-dealers toekomen. Met toonaangevende cijfers voor laadvermogen, laadvolume en bruto voertuiggewicht, gecombineerd met een breed scala aan carrosserieversies, lengtes en hoogtes, zal de nieuwe generatie Movano vanaf het begin van de verkoop niet alleen beschikbaar zijn met moderne, krachtige en duurzame dieselmotoren, maar ook met een emissievrije batterij-elektrische aandrijving.
 
Voor elke transporttaak is er een nieuwe Opel Movano - van personeelsvervoer tot stadsleveringen. Het stoere en robuuste karakter van dit bedrijfsvoertuig wordt weerspiegeld in het ontwerp, dat tegelijkertijd zijn dynamiek en grote efficiëntie visualiseert. Belangrijk voor zowel professionals als wagenparkbeheerders, de emissievrije Movano-e vereist geen compromissen en vormt daarmee een echt alternatief voor conventioneel aangedreven voertuigen. Het elektrische aandrijfsysteem van Opels nieuwe e-LCV levert 90 kW (122 pk) en 260 Nm koppel, met een elektronisch geregelde maximumsnelheid van 110 km  per uur. Afhankelijk van de modelvariant kunnen klanten kiezen tussen 37 kWh en 70 kWh lithium-ionbatterijen voor een actieradius (afhankelijk van het rijprofiel en de heersende omstandigheden) tot respectievelijk 117 of 224 kilometer in de gecombineerde WLTP-cyclus.
 
De accu's zijn onder de laadruimte verpakt zodat er niet aan functionaliteit wordt ingeboet. Dit komt ook de stabiliteit in bochten en bij wind ten goede, vooral bij volledige belasting. Een geavanceerd regeneratief remsysteem, dat de energie terugwint die wordt geproduceerd tijdens het remmen of vertragen, verhoogt de efficiëntie nog meer.
 
Naast de elektrische aandrijving horen de dieselmotoren van de nieuwe Movano bij de beste op de markt voor wat betreft brandstofefficiëntie en lage CO2-uitstoot. Het vermogen van de 2,2-liter motoren - die allemaal voldoen aan de strenge Euro 6d-emissienorm - varieert van 88 kW (120 pk) tot 121 kW (165 pk). Het hoge koppel bij lage toerentallen loopt van 300 Newtonmeter bij 1.500 tpm tot 370 Nm bij 1.750 tpm. Alle motoren, die de voorwielen aandrijven, zijn gekoppeld aan een handgeschakelde zesversnellingsbak.

Ruime keuze

Klanten van gesloten bestelwagens kunnen kiezen uit vier lengtes (L1-4) en drie hoogtes (H1-3), met een maximale laadcapaciteit van 8,0 tot 17 m³. De deuren van de H3-variant zijn 2,03 meter hoog. Samen met de achterdeuren die tot 180° opengaan (optioneel tot 270°), maken ze de Movano bijzonder gemakkelijk te beladen. Het bereik van het totale voertuiggewicht is een van de breedste in deze klasse en loopt van 2,8 tot 4,0 ton, terwijl het laadvermogen maximaal 2,1 ton bedraagt. Met drempelhoogtes van slechts 494 mm, een breedte van 1.422 mm tussen de wielkasten en 1.870 mm tussen de panelen, vormt de laadzone van Opels nieuwe grote bestelwagen de maatstaf voor zijn rivalen.
 
De standaardcabine heeft een enkele rij van drie stoelen, terwijl de tweede rij van de optionele crewcabine plaats biedt aan vier extra passagiers. Om aan speciale eisen te voldoen, is de nieuwe Movano bovendien leverbaar als chassiscabine, verlaagde chassiscabine en vloercabine met een enkele rij van drie stoelen. Opels nieuwe LCV is ook de ideale basis voor een brede reeks gespecialiseerde ombouwingen, zoals kippers en zijschotten.

Voor professioneel wagenparkbeheer kan de telematica-oplossing Opel Connect met Free2Move Fleet Services de geografische locatie van het voertuig volgen, routes optimaliseren, onderhoud en brandstofverbruik bewaken en tips geven voor zuiniger rijden.
De nieuwe Movano vervoegt de Combo en de Vivaro als het nieuwste lid van Opels lichte bedrijfsvoertuigenfamilie. Het volledige LCV-portfolio van het merk zal tegen het einde van dit jaar een batterij-elektrische modelvariant aanbieden.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten