Om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar klantspecifieke productie (kleinere reeksen) met korte doorlooptijden, is het meestal de productieomgeving die een tandje bijsteekt. Nochtans is veel meer efficiëntie te halen in de aanvoerketen en de interne logistiek. Door deze meer flexibel en transparant te maken, moet de productiemedewerker zich niet langer bekommeren over het materiaaltransport en de overdracht ervan en kan hij zich focussen op zijn kernactiviteit. Automatisering van deze interne logistieke bewegingen vrijwaart bovendien te veel manueel werk en mogelijke fouten in de planning of aansturing.
De vzw VIL, door de Vlaamse overheid aangeduid als het aanspreekpunt voor de logistieke sector, zal in dit project nagaan hoe de logistieke aanvoerketen kan versneld en afgestemd worden om productiewisselingen te faciliteren. Tegelijk wordt gekeken naar het verkleinen of zelfs wegnemen van interne leverhoeveelheden zodat de productievoorraad afneemt. Een doorgedreven digitalisering moet de voorspelbaarheid van de logistieke bewegingen verhogen. Bovendien zullen slimme robots instaan voor de aanvoer van de onderdelen naar de productieomgeving, wat de operatoren zal ontlasten van niet-productie taken en het aantal fouten (ontbrekende of verkeerde componenten in productie) drastisch zal verminderen.
Hoewel toepasbaar in de hele maakindustrie, richt VIL zich met dit project specifiek op de kmo’s. Uitgaande van hun huidige mate van digitalisering, zal een aangepaste magazijnlogistiek en aanvoerketen voor de onderdelen, materialen en verpakkingen, zorgen voor een bijkomende efficiëntieverhoging. VIL kiest daarbij voor een laagdrempelige aanpak.
Het project wordt ondersteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid. Nemen deel aan het project FlexIn²Log: 24Flow, ADB Safegate, Alphacim Consulting, Altachem, AVL Powders, CDM – Stravitec, CGK Group, Dana International, De Craecker Matrijzen, Easy Systems, Ervo-Projects, Esma, Flagstone, Gebroeders Doms, Gibas, Haelvoet, Jori, Melexis, Mondi Poperinge, MSD Metalworking, Novy, Paneltim, Pilz, Premium Sound Solutions, Saey, Scania, Scott Automation, Sedacta, Sick, TE Connectivity Belgium, Tekniplex, Van Hoecke Automation en WH Brady. Sirris is de projectpartner.
VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector en sinds 1 januari 2017 erkend als Speerpuntcluster Logistiek. VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. Als ledenorganisatie brengt VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar, zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.