Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Samenwerking en innovatieve technologieën voor duurzamer logistiek vastgoed

Met het project ‘Duurzame Logistieke Terreinen’ willen VIL, Vlakwa, VITO en UAntwerpen de logistieke sector stimuleren om logistieke terreinen en vastgoed duurzamer te maken. Door middel van kosten- en ruimtebesparende samenwerking en de inzet van innovatieve technologieën.

BKBC (65)
Adobe Stock

De Vlaamse overheid blijft verder inzetten op de logistiek. Deze groei zorgt echter voor een niet te ontkennen spanningsveld met andere, ecologische en maatschappelijke beleidsdoelstellingen: het Europese klimaatbeleid in het kader van de Green Deal en het Fit-for-55 programma, net als de Vlaamse beleidsdoelstellingen.

Het recente rapport van het Nederlandse College van Rijksadviseurs legt de vinger op de wonde. “De discussie over de toekomst van de logistieke sector richt zich vaak op alles wat de samenleving niet meer wil: lelijke blokkendozen, aantasting van het landschap, slechte arbeidsomstandigheden en overbelasting van het wegennet. Wat we op dit moment missen, is een verhaal over de logistiek die we wél willen.”

Met het nieuwe project willen VIL en partners dit verhaal schrijven en vormgeven. Door o.a. het ontwikkelen van een integrale duurzaamheidsvisie. Verder zullen er ook praktische adviezen, een stappenplan en samenwerkings- en businessmodellen opgesteld worden. Het project richt zich in hoofdzaak op de (her)ontwikkeling en renovatie van vastgoed en terreinen door projectontwikkelaars en terreinbeheerders.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten