Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Transporteurs hekelen gebrekkig onderhoud wegeninfrastructuur

De beroepsvereniging Transport en Logistiek Vlaanderen (TLV) is niet te spreken over de recente problemen met de verlichting in de Kennedytunnel. 

transporteurs hekelen
Mattoff - stock.adobe.com

Voor de organisatie is dit een nieuw pijnlijk voorbeeld van onvoldoende onderhoud van de infrastructuur. TLV stelt dat de economische schade voor de Vlaamse vervoerders zeer groot is en dringt aan op een snelle verhoging van de budgetten voor de wegen. De sector betaalt sinds april 2016 een kilometerheffing voor het gebruik van onder andere de snel- en ringwegen. De transporteurs vinden het logisch dat de inkomsten van die heffing integraal worden gebruikt voor (het onderhoud van) infrastructuur.

Kilometerheffing 

Sinds de invoering van de kilometerheffing zijn de files echter alleen maar toegenomen en blijft ook de mobiliteitsknoop rond Antwerpen onopgelost. Dit verplicht transporteurs ertoe om extra aan te rekenen. Die prijsverhoging komt bovenop stijgingen ten gevolge van duurdere lonen en hogere prijzen voor onder andere de kilometerheffing.

TLV stelt vast dat de inkomsten uit de kilometerheffing sinds de start daarvan jaarlijks gestegen zijn, maar dat de historische achterstand in onderhoud nog lang niet is weggewerkt. Een aanzienlijke verhoging van de budgetten is dan ook prioritair voor de beroepsvereniging. “Wie betaalt voor het gebruik van de wegen moet daarvoor een efficiënt en kwalitatief hoogstaand netwerk in ruil krijgen”, besluit Lode Verkinderen, secretaris-generaal van TLV.

TLV

Transport en Logistiek Vlaanderen is de beroepsvereniging van ondernemingen in transport en logistiek. De organisatie vertegenwoordigt meer dan 1.500 bedrijven, zowel zelfstandigen als familiale kmo’s. Dankzij haar mandaten en vertegenwoordiging in talrijke lokale, gewestelijke, nationale en internationale instanties weegt Transport en Logistiek Vlaanderen reeds 85 jaar op het beleid en de wetgeving op het gebied van wegtransport en logistiek. Op die manier worden de belangen van de Vlaamse wegvervoerders en logistieke dienstverleners behartigd en verdedigd. Transport en Logistiek Vlaanderen is stichtend lid van de Europese belangenorganisatie UETR.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten