Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Waar ligt de toekomst van mobiliteit voor transport en logistiek?

Het moment nadert waarop Belgische bedrijven verplicht moeten overstappen naar volledig elektrische voertuigen. Afgelopen zomer werd de eerste shift doorgevoerd rond de fiscaliteit voor niet-emissieloze wagens. Voor Alex Van Breedam, ceo bij Tri-Vizor zal de doorgedreven elektrificatie van de Belgische vloot echter onvoldoende zijn om de gewenste impact te realiseren.

Ontwerp zonder titel (94)
Adobe Stock

“Als we echt een verschil willen maken, moeten we meer nadenken over hoe we transport- en logistieke bewegingen kunnen verminderen”, zegt Van Breedam, die ook deeltijds professor Global Supply Chain Management is bij de Antwerp Management School. “Om transport emissievrij te maken, mogen we ons niet verschuilen achter de nog niet-mature technologie. Duurzaamheid is bovendien meer dan enkel emissievrij rijden. Om de leefbaarheid, en niet in het minst die van de steden, te blijven garanderen, zal het aantal transportbewegingen drastisch moeten verminderen en dat zal meer door samenwerking dan door technologie moeten gebeuren. En die samenwerking, daar kunnen we nu al mee starten.”

“Zet de transportsector aan tafel”

Tijdens Transport & Logistics, op 17, 18 en 19 oktober in Antwerp Expo, gaan experts in debat over dit en andere hete hangijzers. Naast Van Breedam komen grote bedrijven als bpost en Port of Antwerp-Bruges een woordje meespreken over de mobiliteit van de toekomst. Een topic dat trouwens dringend moet worden uitgebreid naar de logistieke sector, meent Van Breedam: “Mobiliteitsplannen blijven vaak beperkt tot personenverkeer. De transportsector moet veel nadrukkelijker worden meegenomen in de gesprekken. Zij zijn degenen die de voorbije jaren zorgden voor een grotere filedruk, maar zij zijn eveneens de spelers die kunnen bijdragen aan de vermindering daarvan. Geef hen een nadrukkelijke plek aan tafel.”

Transport & Logistics

“E-commerce is nog steeds booming”, zegt Nadine Francus, Group Event Director bij organisator Easyfairs. “Het speelt een bepalende rol in de verkeersdruk op alle grote verkeersassen van het land. Het is dus niet meer dan logisch dat dit topic een centrale rol krijgt op de beurs. Daarnaast kijken we ook naar de rol van industriële gebouwen in het verhaal: kunnen we supplychains efficiënter gaan invullen als we de gebouwen ook duurzamer inrichten? Het antwoord is, weinig verrassend, ‘ja’.”

Naast verschillende conferenties en lezingen krijgen bezoekers op Transport & Logistics de kans om mee op zoek te gaan naar de antwoorden op hun logistieke vragen, onder meer rond duurzame mobiliteit. Bekijk het volledige programma op www.transport-logistics.be.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten