Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

1.080 Vlaamse bouwbedrijven failliet in 2022

In januari gingen 158 bouwbedrijven over de kop, goed voor een stijging met bijna 23% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, zo tonen cijfers van GraydonCreditsafe aan. “Een duizelingwekkend cijfer. Laat ons hopen dat deze trend zich dit jaar niet voortzet, want dan overschrijden we het record van 2022. Vorig jaar gingen in Vlaanderen 1.080 bouwbedrijven failliet. Dat is het hoogste aantal ooit. Het is van 2014 geleden dat we de kaap van duizend faillissementen overschreden”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

1.080 Vlaamse bouwbedrijven failliet in 2022

De bouworganisatie wijst op de moeilijke coronajaren. Vele bouwbedrijven moesten hun reserves aanboren. Dan kwamen de stijgende materiaalprijzen, de oplopende energieprijzen en de historische loonindexatie. Daarnaast haken heel wat kandidaat-(ver)bouwers af. Recent geraakte bekend dat het aantal bouwvergunningen in 2022 drastisch daalde. Voor heel wat bedrijven was 2022 de genadeslag.

Ook het hoge aantal starters speelt ironisch genoeg een rol in het hoge aantal faillissementen. Jonge bedrijven zijn kwetsbaarder omdat ze nog geen of onvoldoende financiële buffer hebben. In moeilijke tijden zoals nu met hoger oplopende kosten en twijfelende of afhakende klanten, krijgen die het moeilijk. Hoe meer starters, hoe groter het risico op meer faillissementen. Belangrijk blijft ook wel dat de aangroei van de starters de jongste jaren nog altijd sterker stijgt dan de aangroei van het aantal faillissementen. Anderzijds heb je sinds de afschaffing van de vestigingswet geen bedrijfskennis of specifieke beroepskennis meer nodig om te starten, waardoor veel starters zich met te weinig voorkennis en bagage in het ondernemersavontuur storten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!


Bouwprojecten