Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Aangroei bouwondernemingen valt stil

De aangroei van nieuwe bouwondernemingen is zo goed als stilgevallen, constateert Embuild uit een analyse van cijfers van Trends Business Information. In 2022 kwamen er netto 3.552 bouwbedrijven bij, maar tijdens de eerste zes maanden van dit jaar is die groei sterk afgenomen, met een netto toename van slechts 819 ondernemingen.

Ontwerp zonder titel (49)
Adobe Stock

De eerste helft van 2023 blijkt allesbehalve evident te zijn voor de bouw. Het aantal starters nam met 2% af tegenover het eerste semester van 2022, terwijl ook het aantal stopzettingen (+16%) en het aantal faillissementen (+7%) verder toenamen. 

Uit de cijfers van Trends Business Information blijkt verder dat vooral Vlaanderen tijdens de eerste zes maanden van 2023 getroffen werd door faillissementen (64%). De afschaffing van de vestigingswet op 1 januari 2019 in Vlaanderen maakte het veel gemakkelijker om te starten als bouwondernemer. De keerzijde hiervan is echter dat het risico op faillissement ook aanzienlijk gestegen is. Vlaamse bouwbedrijven moeten immers niet langer hun basiskennis bedrijfsbeheer en hun beroepsbekwaamheid bewijzen. 


Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten