Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Aannemers en installateurs mogen tot 20% grotere overheidsopdrachten uitvoeren

Vanaf 1 juni 2024 nemen de maximumbedragen voor de uitvoering van werken binnen het kader van een overheidsopdracht met 20% toe.

BKBC - 2024-05-06T105652.339
Adobe Stock

Een bouwonderneming die wil deelnemen aan een overheidsopdracht moet naast administratieve voorwaarden ook voldoen aan de financiële draagkracht en de technische bekwaamheid. De werken worden, naargelang de kostprijs, ervan opgedeeld in acht erkenningsklassen; van werken tot 135.000 euro (klasse 1) tot werken met een kostprijs van maximaal 5.330.000 euro (klasse 7). Voor werken boven dat bedrag geldt klasse 8.

Het probleem was dat deze bedragen voor de erkenningsklassen sinds 1991 niet meer verhoogd werden, terwijl de bouwkosten vooral de laatste jaren sterk toenamen. Een bedrijf dat in een bepaalde erkenningsklasse zat, kon door die gestegen kost vaak niet meer meedingen naar werken omdat die zich in een hogere erkenningsklasse bevonden.

Dankzij een akkoord met alle betrokken overheden om de maximumbedragen van de werken, die per erkenningsklasse mogen worden uitgevoerd, vanaf 1 juni met 20% te verhogen.

Daardoor zullen bouw- en installatiebedrijven opnieuw kunnen deelnemen aan opdrachten die ze normaal aangingen, maar waarvoor ze door de gestegen bouwprijzen de laatste jaren niet meer in aanmerking kwamen. Dat is volgens Embuild niet meer dan logisch en daarom maakte de sectorfederatie van dit dossier een absolute prioriteit.  

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten