Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Aantal arbeidsongevallen in de bouw met 5,7% afgenomen

Het aantal arbeidsongevallen in de bouw- en installatiesector, met minstens 1 dag arbeidsongeschiktheid, nam tussen 2021 en 2022 met 5,7% af, zo blijkt uit een analyse die bouwfederatie Embuild maakte van de meest recente cijfers van het federaal agentschap voor beroepsrisico’s FEDRIS. Het totaal aantal arbeidsongevallen in alle sectoren nam tijdens diezelfde periode met 3,7% af.

BKBC - 2024-05-06T100408.902
Adobe Stock

In 2022 waren er in de bouw- en installatiesector 7.867 arbeidsongevallen met minstens één dag arbeidsongeschiktheid. Dat zijn er 5,7% minder dan in 2021, toen er 8.341 arbeidsongevallen met minstens één dag arbeidsongeschiktheid waren in de sector. 

“Elk arbeidsongeval is er één te veel en daarom blijven we resoluut gaan voor meer veiligheid op de werf”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. Sinds vorige week is de zogenaamde overgangsperiode, waarbij de inspectiediensten louter coachend optreden afgelopen. Wie die opleiding niet geeft, riskeert voortaan dus geverbaliseerd te worden.

De bouwfederatie pleit ook voor nauwkeurigere statistieken over de arbeidsongevallen in de sector. In de huidge cijfers van FEDRIS zijn de ongevallen met zelfstandigen en gedetacheerden immers niet opgenomen.

Ook wil Embuild bij alle overheidsopdrachten veiligheid als een aparte post laten opnemen en die kostenpost buiten mededinging plaatsen, zodat men niet in de verleiding komt om te besparen op veiligheidsmaatregelen om een goedkopere offerte te kunnen indienen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten