Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Aantal openstaande vacatures blijft hoog in de bouw

Hoewel de sector het al moeilijk heeft sinds 2022, is driekwart van de bouw- en installatiebedrijven toch nog altijd op zoek naar één of meerdere nieuwe medewerkers. Momenteel staan er in België maar liefst 17.354 vacatures open in de bouw en installatie.

BKBC - 2024-10-15T085218.478
Manuel Alvarez from Pixabay

Ook al gaat het in de bouw- en installatiesector al een tijd beduidend minder goed, toch is 77% van de bedrijven op dit moment op zoek naar één of meerdere medewerkers, zo blijkt uit onderzoek van Embuild waaraan 239 ondernemingen uit de sector hebben deelgenomen. Structureel staan er in heel België tussen de 14.000 en 20.000 vacatures open. Momenteel gaat het om 17.354 vacatures. Bovendien blijft de uitstroom van bouwarbeiders, vooral door de vergrijzing, ook groter dan de instroom.

Van de bouw- en installatiebedrijven die nieuwe medewerkers zoeken, blijkt 89% die zoektocht als problematisch te ervaren en dat dus zelfs in tijden van zwakke conjunctuur. Er dienen zich ook nu dus geen of te weinig kandidaten aan. Dit personeelstekort zet een rem op de bouwactiviteiten: het leidt bij 20% van de bedrijven tot het later opstarten van werven en bij 10% tot het beperken van offertes, kortom tot minder inkomsten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten