Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Al meer dan 825.000m² landbouwdaken asbestveilig

Sinds 2021 kunnen land- en tuinbouwers hun daken in Vlaanderen asbestveilig maken via het sectorprotocol voor land- en tuinbouwers. Op twee jaar tijd zijn in totaal bij 1.332 land- en tuinbouwbouwbedrijven daken asbestveilig gemaakt.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-05T121600.815
Adobe Stock

De Vlaamse Regering maakt Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig met het actieplan asbestafbouw. Omdat in 2021 nog 21% van de asbestdaken in Vlaanderen te vinden waren bij land- en tuinbouwbedrijven, besloot de Vlaamse regering samen met de sectororganisaties in te zetten op een versnelde verwijdering.

Sinds die oproep is er al bij 1.332 land- en tuinbouwbedrijven asbest verwijderd. In totaal gaat het over een oppervlakte van zo’n 825.016 m².

“De oproep nam een vliegende start”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Dat succes zette zich de afgelopen twee jaar door. Veel enthousiaste landbouwers beseften dat dit een gouden kans was om hun land- of tuinbouwbedrijf asbestveilig en gezond te maken. Het gedemonteerde asbestdak wordt bij de landbouwer gratis opgehaald en verwerkt. Bovendien ging de asbestverwijdering vaak gepaard met een dakrenovatie, wat de energiefactuur van de landbouwers ten goede zal komen. Ik hoop dat nog vele landbouwers zullen volgen.”

Op een nieuwe oproep deze zomer tekenden opnieuw meer dan 1.200 landbouwers in.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten