Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Arbeidsongevallen in de bouw naar laagste peil in tien jaar

Vorig jaar bedroeg de frequentiemeter van het aantal zware arbeidsongevallen in de bouw 1,22, het laagste cijfer in tien jaar tijd. Waren er in 2018 nog 3.846 zware arbeidsongevallen, dan waren het er in 2023 'slechts' 2.782. Ook het aantal dodelijke arbeidsongevallen op de werf is de afgelopen jaren gedaald: van negen in 2012 naar vier in 2022.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-25T112051.899
Adobe Stock

De frequentiemeter zet het aantal arbeidsongevallen, met een afwezigheid van meer dan 30 dagen, af ten opzichte van het aantal gepresteerde dagen. Hoe lager de score, hoe beter. Vorig jaar stond de indicator dus op het laagste peil in tien jaar tijd. Ter vergelijking, in 2013 ging het nog over een verhouding van 1,65. 

“Elk arbeidsongeval is er echter nog één te veel”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Daarom is het hoopgevend dat het aantal veiligheidsopleidingen binnen de bouw stijgt, net als de participatiegraad. De sector blijft bovendien zoeken naar manieren om de veiligheid nog te verbeteren.”

De bouworganisatie verwijst naar de vorig jaar ingevoerde verplichte basisveiligheidsopleiding voor iedereen die op de werf werkt. “Bouwunie is voorstander van elke maatregel die de veiligheid effectief verhoogt.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten