Bart De Pauw wordt algemeen directeur van de BUtgb
De (r) evolutie die de bouw momenteel doormaakt, vraagt een verandering van mindset op alle niveaus. De BUtgb wil in dit verhaal de kar mee helpen trekken en voorziet in de komende jaren haar dienstverlening uit te breiden. Om alles in goede banen te leiden, riep ze ook de nieuwe functie van Algemeen Directeur in het leven. Deze wordt ingevuld door Bart De Pauw die met zijn frisse en onconventionele blik de BUtgb en de bouwsector naar het pad der vernieuwing wil begeleiden.
Er is nood aan meer transformatie binnen de bouwsector

Waarom had BUtgb nood aan een Algemeen Directeur?
Bart De Pauw: “Al decennialang zorgt de BUtgb voor een bevestiging dat de toegepaste bouwproducten in België kwalitatief en betrouwbaar zijn. Wij zijn immers de instantie die nieuwe en innoverende oplossingen onder de loep nemen en een technische goedkeuring, ATG, geven. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met instanties die we ‘operatoren’ noemen: kennisinstellingen zoals ANPI, Buildwise, COPRO, PROCERTUS, SECO, Wood.be… Alles gebeurt via geijkte procedures waarbij de BUtgb eerder een coördinerende rol op zich neemt. Daarom was de functie van Algemeen Directeur tot voor kort weinig relevant. De laatste jaren ontketent zich echter een enorme evolutie in de bouwsector. De razendsnelle verstedelijking, de klimaatproblematiek, de circulaire economie, de veranderende klanteneisen, nieuwe technologieën en technieken…: het zijn allemaal zaken waarop de sector dient in te spelen. Onze klanten - zowel de producenten van bouwoplossingen als de aannemers en architecten – zien zich in dit kader geconfronteerd met zowel uitdagingen als opportuniteiten waar ze niet altijd weg mee weten. Zowel zij als de operatoren hebben duidelijke signalen gegeven dat ze nood hebben aan een houvast en begeleiding om deze transitiefase succesvol door te komen. De BUtgb wil haar verantwoordelijkheid opnemen, in eerste instantie door de dienstverlening uit te breiden. Ze beseft echter maar al te goed dat ze hiervoor haar eigen werking onder de loep moet nemen. Ook heeft ze nood aan een bruggenbouwer die alle stakeholders in het verhaal van verandering meekrijgt. Vandaar de beslissing om de functie van Algemeen Directeur in het leven te roepen.”
Waarom was u de perfecte kandidaat voor deze functie?
Bart De Pauw: “De BUtgb wilde iemand die zowel over voldoende managementcapaciteiten beschikt als een toegevoegde waarde in het transitietraject van de bouw kan bieden. Omdat er voor echte verandering een andere visie nodig is, zocht ze niet meteen een kandidaat die carrière in de sector had gemaakt. Integendeel: de missie was iemand te vinden die de principes van industrialisatie vanuit productieomgevingen onder de knie heeft. Dit wordt immers één van de pijlers waarop de bouw in de toekomst zal stoelen. Met mijn achtergrond kon ik alle vereisten van de vacature afvinken. Bovendien was ik al langer door de bouw getriggerd en beoogde ik een nieuwe uitdaging in een sector die in volle verandering was. De puzzel was dus snel gelegd.”
Hoe ambieert u de dienstverlening van de BUtgb verder uit te bouwen?
Bart De Pauw: “Onze organisatie is met de technische goedkeurings- en certificatieprocessen het zenuwpunt dat erg goed op de hoogte moet zijn van het reilen en zeilen in de sector. De BUtgb heeft al veel expertise in huis, maar ik wil nog veel meer inzetten op kennisverzameling. Kennis die we dan vanuit een ondersteunende rol met de stakeholders binnen de bouwwereld willen delen.”

Over welke kennis hebt u het dan?
Bart De Pauw: “Dat kan heel erg breed zijn, maar de focus zal zonder twijfel op ‘best practices’ in het segment van bouwindustrialisatie en digitalisering komen te liggen. Ik geloof sterk dat de sector talrijke principes uit de maakindustrie kan overnemen om tot meer efficiëntie en effectiviteit te komen. Dat betekent geenszins dat ik pleit om overal dezelfde gebouwen neer te poten. Integendeel, in de automotive – de sector die op het vlak van industrialisatie het verst is gevorderd – worden veelal unieke producten afgeleverd. Waaraan de bouw moet werken, is vooral een standaardisatie en optimalisatie van de (industrialisatie)processen. Ook change management is een belangrijk gegeven in een sector die aan een supersnel tempo verandert. Daarnaast zullen we ook op andere domeinen werken. De BUtgb is immers bezig om zichzelf te heruitvinden om maximaal in te spelen op de behoeften en noden van de markt. In dit kader lopen er momenteel een aantal initiatieven waarover u binnenkort meer zal vernemen.”
Wat zal volgens u de grootste uitdaging zijn aan uw job?
Bart De Pauw: “Ik weet nu al dat het niveau aan bouwkundige kennis en kunde van onze operatoren werkelijk fenomenaal is. Precies daarom kan de BUtgb al jarenlang een uiterst kwalitatieve service aanbieden. Mijn eerste grote uitdaging zal zijn om de goedkeurings- en certificatieprocessen met een nuchter en objectief oog te bekijken en te optimaliseren. Er komt een tsunami van innovaties op ons af, vooral in het kader van duurzaam en circulair bouwen. Het is duidelijk dat er ook voor pakweg gerecycleerde stenen of zand ATG’s zullen moet komen. Of voor biomaterialen en prefab-oplossingen. Kortom, we zullen bij de goedkeuringen niet alleen rekening moeten houden met de oorsprong en functionaliteit van de oplossingen, maar ook met hun ontmanteling en recyclage/herbruikbaarheid. Dit betekent dat de goedkeurings- en certificatieprocessen daarop zullen moeten worden afgestemd. Op zich is dat al geen evidente opdracht, maar we moeten ook nog eens alle neuzen in dezelfde richting krijgen. Verandering is immers nooit evident en stuit altijd op enige weerstand. Daarnaast wil ik de BUtgb beter op de kaart zetten. Wat wij allemaal bij een goedkeurings- en certificatieaanvraag doen, blijkt voor veel bouwactoren niet altijd even duidelijk te zijn. Ik wil meer visibiliteit en transparantie creëren, zodat alle betrokkenen een beter zicht op hun dossier krijgen. Dat hebben ze nodig om zich beter te organiseren en hun activiteiten op de vooruitgang van de ATG te kunnen afstemmen.”
Wat is volgens u de meerwaarde van de BUtgb voor de bouwsector?
Bart De Pauw: “We zorgen voor een ‘level playing field’, wat betekent dat we ervoor zorgen dat er een gelijkwaardige interpretatie van de term ‘goed voor de bouw’ is. Zeker met alle innovaties die nu op de markt komen, willen we de sector helpen om vertrouwen te krijgen in vernieuwende toepassingen, producten en materialen. En dit doen we door een duidelijk kader te creëren: wie een ATG-gekeurde oplossing gebruikt, krijgt de garantie dat deze jarenlang de verwachtingen zal inlossen. Dankzij deze goedkeuringsprocedure staat de Belgische bouw trouwens internationaal erg hoog aangeschreven. Op het vlak van kwaliteit overtreffen we zelfs vaak hetgeen de wetgever voorschrijft. En dit willen we zo houden, ook wanneer nieuwe, revolutionaire oplossingen worden toegepast. Want onze prioritaire missie is en blijft: bijdragen aan een duurzamere en toekomstgerichte bouwsector.”
Na zijn graduaat bedrijfsbeheer en marketing aan de Hogeschool Antwerpen, behaalde Bart De Pauw een Master International Management aan zowel ESCEM als FEDE. Zijn carrière startte als sales bij een verlichtingsbedrijf, waar hij meteen ook de logistiek onder de loep nam. Vervolgens koos hij het pad van industriële automatisering (oplossingen voor food & beverages en life sciences) waar hij snel tot salesmanager doorgroeide en ook voor een vernieuwde strategische visie zorgde. Na heel wat jaren ging hij als sales- en marketingmanager aan de slag bij een bedrijf dat ERP-oplossingen voor verschillende industrieën ontwikkelde (waaronder de automotive sector). Vervolgens startte hij een totaal nieuwe fase in zijn carrière bij een internationaal bedrijf dat kunststof leidingsystemen produceert. Hij kreeg er de leiding over een Belgische bedrijfsdivisie en de nationale filialen en was er verantwoordelijk voor een verregaande procesoptimalisatie. Dit leidde naar het moment waarop Bart De Pauw als consultant bedrijven begon te helpen bij het zichtzelf te heruitvinden. Tot hij een telefoontje van een headhunter kreeg die hem vroeg of hij interesse had in de functie van Algemeen Directeur van de BUtgb….

BUtgb vzw is een Belgische vereniging van deskundige instellingen en organisaties, gespecialiseerd in de beoordeling, goedkeuring en certificering van bouwproducten. BUtgb streeft daarbij naar het hoogste niveau op het gebied van productkwaliteit, dienstverlening en kostenefficiëntie voor de bouwsector. De organisatie biedt betrouwbare gebruiksgeschiktheidsverklaringen en Europese Technische Beoordelingen, die zowel fabrikanten als architecten, aannemers en eigenaren van bouwwerken ondersteunen bij het beheersen van technische risico’s en het verhogen van de bouwkwaliteit. Daarnaast zet BUtgb zich in voor duurzame ontwikkeling en competitiviteit in de Belgische en Europese bouwsector door samen te werken met belanghebbenden en het leveren van maatgerichte informatie voor bouwprojecten. Met deze aanpak bevordert BUtgb een efficiënte en veilige toepassing van zowel traditionele als innovatieve bouwproducten.