Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouw wil permanent winteruur

Zes op de tien bouwbedrijven wil dat de wintertijd permanent ingesteld wordt. Bij bouwbedrijven met veel buitenwerkzaamheden, zoals ruwbouw of infrastructuur, loopt dat zelfs op tot zeven op de tien. Dat blijkt uit een rondvraag van bouwfederatie Embuild.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-27T091011.947
Adobe Stock

“Logisch,” vindt Niko Demeester, ceo van Embuild, “want op die manier is het ’s ochtends vroeger licht en kunnen bouwbedrijven ook sneller aan hun dag beginnen. Mocht men kiezen voor het permanent instellen van de zomertijd, zou het in volle winter pas klaar worden rond 10 uur.”

Belangrijk is wel dat er in heel Europa voor eenzelfde standaardtijd wordt gekozen. Constant afwisselen van tijdzone binnen Europa zou te gek voor woorden zijn. Aanvankelijk leek er onder impuls van Europa schot in de zaak te komen om deze uurwissel af te schaffen. De Europese Commissie had in 2018 gevraagd om deze halfjaarlijkse overschakeling te beëindigen. Ook het Europees Parlement schaarde zich hier in 2019 achter. Die afschaffing zal er echter niet snel komen omdat lidstaten het onderling niet eens zijn over een bepaalde voorkeur. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten