Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwfederatie vraagt VDAB en Forem in te zetten op bouwvacatures

Embuild Vlaanderen is verheugd dat VDAB en Forem vanaf volgend jaar 12.500 Waalse werkzoekenden naar een nieuwe job in Vlaanderen willen begeleiden, met een groeicijfer van 3 procent extra op jaarbasis. De bouw- en installatiesector kampt in Vlaanderen nog steeds met 6.790 lang openstaande vacatures.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T084740.801
Adobe Stock

De bouwfederatie vraagt aan VDAB en Forem om Waalse werkzoekenden te begeleiden naar de meeste urgente knelpuntsectoren en beroepen. 

“Van de 234 knelpuntberoepen die de VDAB begin 2023 in kaart heeft gebracht, telt de bouw- en installatiesector 66 knelpuntberoepen, tegenover 46 vorig jaar”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen. 

Dat de bouw- en installatiebedrijven de Waalse werkzoekenden met open armen zullen aanwerven is zeker. De taal vormt geen substantiële barrière, omdat bouwwerven al een internationale context kennen. “Maar onze bouwbedrijven vragen meer ondersteuning aan VDAB in de vorm van opleiding en een grondige begeleiding tijdens de eerste maanden dat ze in dienst zijn, opdat een duurzame tewerkstelling mogelijk is.”

Recent VIONA-onderzoek wijst uit dat grote interregionale bewegingen van Brusselse en Waalse werkzoekenden naar Vlaanderen moeilijk op gang te brengen zijn. Aan de basis liggen structurele drempels zoals mobiliteit, taal, opvang en de huidige socialezekerheidswetgeving. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten