Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwfederaties over het recordaantal faillismenten in de bouw

Uit cijfers van het statistiekbureau Statbel blijkt dat er tijdens de eerste negen maanden van 2024 een recordaantal bouwbedrijven over de kop ging. In totaal gaat het dit jaar om 1.945 faillissementen in de bouw, 22% meer dan het vorige record over dezelfde periode, vorig jaar (1.593 faillissementen). Federaties Embuild en Bouwunie hopen dat onder meer de vernieuwde renovatieplicht soelaas kan bieden.

new-home-4083239_640
Paul Brennan from Pixabay

“De bouwsector verbreekt elke keer opnieuw zijn eigen record. Een bedenkelijke eer, dat spreekt voor zich. Als sector juich je zulke hoge faillissementscijfers niet toe”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De bouworganisatie wijt het hoge aantal faillissementen aan de blijvende lage winstgevendheid van veel bedrijven. “Te veel bedrijven draaien kwartaal na kwartaal ofwel break-even, of zelfs met verlies. Je hoeft geen grote wiskundige te zijn om te weten dat zoiets niet lang houdbaar is”, aldus Waeytens. De reden liggen voor de hand: de nieuwbouwmarkt zit nog steeds in het slop. De renovatiesector doet het beter, maar ook daar is er grote onzekerheid. “Consumenten leven met de handrem op.”

Volgend Niko Demeester, CEO van bouwfederatie Embuild, is de bouw altijd al een faillissementsgevoelige sector geweest. “Dat heeft te maken met het hoog aantal starters in de sector als gevolg van de relatief lage opstartkosten”, zeht hij. “Maar tegelijk ook met de lage winstmarges die kenmerkend zijn voor de bouw. Op dit moment staan ook de bouwvolumes onder druk, zeker in de woningbouw en -renovatie, wat het extra moeilijk maakt voor de sector.”

Vanwege het hoog aantal faillissementen in de sector roepen de bouwfederaties de verschillende overheden op om te blijven investeren in woningen, gebouwen en infrastructuur. Bouwunie hoopt dat de vernieuwde renovatieplicht soelaas kan bieden en pleit voor een optimalisering van de renovatieplicht. Zo stelt ze voor om consumenten een langere termijn te geven om te renoveren naar een hoger label dan D, gekoppeld aan een master renovatieplan. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten