Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie-Barometer: dieptepunt bouwcrisis lijkt achter de rug

De driemaandelijkse Bouwunie-Barometer klokt af op 97,5 punten. Dat is bijna een punt beter dan in vorige kwartaal. “Na een jaar vol diepterecords, lijkt het ergste achter de rug”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. Maar de bouworganisatie blijft voorzichtig. “Het mag dan iets beter gaan met het ondernemersvertrouwen, we zitten nog lang niet aan de gezonde grens van 100 punten.”

BKBC - 2024-09-03T092834.123
Adobe Stock

Een laag werkvolume en een bedenkelijke winstgevendheid blijven de Vlaamse kmo-bouwbedrijven zorgen baren. Zo heeft amper één op de vijf bouwbedrijven meer werk en kan slechts de helft werken met winst.

Positief uit de Barometer is wel dat de orderboekjes voor het tweede kwartaal op rij beter gevuld raken. 29% van de bedrijven hebben minstens voor zes maanden of langer opdrachten. Eind vorig jaar was dat maar 15%. Ook het aantal bedrijven met orderboekjes gevuld voor drie tot zes maanden is gestegen.

Het aandeel bedrijven dat maar voor minder dan drie maanden werk heeft, daalt van 43% naar 35%. Slechts 52% kan werken met winst en nog steeds 4% werkt verlieslatend. Een ander lichtpunt aan het eind van de tunnel is dat de Vlaamse kmo-bouwwerkgever aangeeft niet langer mensen te willen ontslaan. Een beperkt aantal bouwbedrijven (13%) overweegt zelfs om extra mensen aan te werven.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten