Bouwunie en BVS: onbegrijpelijk dat 6%-regel sloop- en heropbouw enkel voor particulieren zou zijn
Volgens de eerste berichten zou de federale regering de bestaande regeling voor sloop- en heropbouw in 32 steden en gemeenten uitbreiden naar heel het land. Op zich goed nieuws voor de private bouwheer maar onbegrijpelijk voor de professionele bouw- en vastgoedsector, zeggen Bouwunie en de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS).
“Dit betekent dat sleutel-op-de-deurbedrijven, projectontwikkelaars en private investeerders compleet uit de boot vallen”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. ”60% van de woningbouwers komt daardoor in de problemen. Voor heel wat van onze leden zou dit een omzetverlies van minstens 1 miljoen euro per jaar betekenen.”
De bouworganisatie had voorgesteld om het tijdelijke verlaagd btw-tarief voor sloop- en heropbouw (de coronamaatregel) definitief vast te klikken op 12%. Zonder de beperking dat het over de enige woning moet gaan of dat het enkel voor particulieren zou gelden. Zodat niet alleen sleutel-op-de-deur-bedrijven of projectontwikkelaars, maar ook private investeerders van de maatregel kunnen genieten.
De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS) reageert op dezelfde manier. "Door de bestaande tijdelijke btw-maatregel stop te zetten komt er op 1 januari 2024 een rechtstreekse prijsstijging van maar liefst 15%", aldus Olivier Carrette, ceo van de BVS. “Wonen in de stad wordt nóg onbetaalbaarder. Veel projectontwikkelaars zullen projecten stopzetten, met alle negatieve gevolgen van dien: tewerkstelling, behoud van stadskankers, prijsstijgingen, huurprijsstijgingen, …”