Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: faillissementen zijn gevolg van dodelijke mix

Meer dan een op de vijf bedrijven die dit jaar al over de kop gingen, was actief in de bouwsector. Volgens Bouwunie is dit hoge aantal het gevolg van een dodelijke mix van factoren.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T112004.095
Adobe Stock

“Sowieso heb je de ‘klassieke’ redenen, zoals de stijgende hypothecaire rente, de prijs voor bouwmaterialen die hoogstens stabiliseert, de energiecrisis die we doormaakten en de historische loonindexatie”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Dit zet de winstgevendheid van bedrijven onder druk. Daarnaast haken consumenten af door de hoge rente en bouwmateriaalprijzen. Onze bouwbedrijven merken een ernstige vertraging tot zelfs het stilvallen van de vraag naar nieuwe projecten maar ook voor totaalrenovaties is de vraag matig.”

Ironisch genoeg speelt ook het aantal starters een rol. “Starters hebben nog geen financiële buffer opgebouwd en zijn dus nog gevoeliger voor faillissementen. We dringen er bij de regering op aan om na te denken over een alternatief voor de afgeschafte vestigingswet. Sinds de afschaffing in Vlaanderen heb je geen enkele bedrijfskennis of beroepskennis meer nodig om een bouwbedrijf te starten, waardoor velen zich onvoorbereid in het bouwondernemersavontuur storten. Iedereen weet dat dit in veel gevallen a recipe for disaster is.” 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten