Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: maak 15% van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar

Tijdens de eerste twee maanden van dit jaar gingen 447 bouwbedrijven op de fles, zo blijkt vandaag uit cijfers van Statbel. Voor Bouwunie aanleiding om haar voorstel van een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers opnieuw op tafel te leggen. “Maak 15% van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar.”

Ontwerp zonder titel - 2024-03-18T120222.156
Adobe Stock

“Als mensen niet meer renoveren of bouwen, dan hebben een groot deel van onze bouwbedrijven geen werk meer”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Net daarom blijft het belangrijk om kandidaat (ver)bouwers zo veel mogelijk aan te moedigen hun plannen wel uit te voeren. In ons voorstel zit de besparing in het feit dat je minder belastingen moet betalen. En daar is de Belg gevoelig aan.”

Zoals in 2008-2012

Bouwunie maakt de vergelijking met de uitbreiding van belastingvermindering op energiebesparende maatregelen van meer dan tien jaar geleden. “Die zorgden ervoor dat de bouw de crisis van 2008 tot 2012 doorstond. Het was pas toen die maatregelen afliepen, dat er donkere wolken kwamen”. 

Vandaag zijn vooral de vorig jaar fel stijgende hypothecaire rente, de hoogstens stabiliserende bouwmateriaalprijzen en de loonindexatie van 2023 de grootste boosdoeners voor de malaise in de bouw, met onder andere als gevolg het hoge aantal faillissementen. “Als we zo doorgaan, dan krijgen we een herhaling van de periode van na 2012-2017 toen de bouw 20.000 mensen verloor. We vragen dat alle regeringen hun verantwoordelijkheid opnemen om de bouw te vrijwaren van erger. Denk dus ook aan de uitbreiding en verhoging van de bestaande renovatiepremies, alsook aan de herinvoering van het verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw zonder beperkingen.”

Beroepskennis of bedrijfskennis bewijzen

De hoge faillissementscijfers hebben ook te maken met het hoge aantal starters van de voorbije jaren. Die hebben nog geen financiële buffer opgebouwd en zijn dus nog gevoeliger voor faillissementen. Dat je in Vlaanderen niet langer beroepskennis of bedrijfskennis moet bewijzen als je een onderneming start, speelt zeker ook mee. 

Het belastingvoordeel bestaat er dus uit dat je als bouwer of verbouwer 15% van alle bouwuitgaven en -investeringen kan aftrekken van het belastbaar inkomen. Met een plafond van 7.000 euro per jaar en op voorwaarde dat je officiële facturen van aannemers kan voorleggen. Dus de maatregel geldt niet voor doe-het-zelvers. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten