Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: meer inzetten op duaal leren en superbouwscholen

De bouwsector is zoals elk jaar jammer genoeg oververtegenwoordigd in de VDAB-lijst met knelpuntberoepen. Bouwunie ziet verschillende mogelijke manieren om de instroom te verhogen.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-14T084229.663
Adobe Stock

Kiezen voor 100% duaal leren voor bouwopleidingen is een eerste belangrijke. De bouworganisatie pleit daarnaast voor extra investeringen in het bouwonderwijs. Ten slotte is Bouwunie voorstander om het aantal bouwscholen te beperken en te evolueren naar zogenaamde superbouwscholen.

Vandaag investeert de bouwsector jaarlijks bijna 1,5 miljoen euro in het Belgisch bouwonderwijs. Dat geld gaat naar premies voor leerlingen die bouwonderwijs volgen, naar de lerarenopleidingen en ondersteuning van scholen die bouwvakonderwijsrichtingen organiseren. Een klein miljoen wordt nu verdeeld tussen de ruim 200 scholen in Vlaanderen. Door de middelen te centraliseren naar slechts enkele superbouwscholen en de leerlingen die er schoollopen, spreken we niet meer over een paar duizend euro per bouwschool, maar wel over meer dan 100.000 euro per superbouwschool. Op die manier krijg je als vanzelf een hefboom tot meer kwalitatief onderwijs. 

“Wil je kind kok worden of blinkt het uit in een sport, dan is het de normaalste zaak van de wereld dat je dat kind naar één van de gespecialiseerde scholen stuurt. Voor bouwopleidingen willen we datzelfde effect creëren”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Elke provincie moet een totaalaanbod voor bouwopleidingen hebben, zodat iedereen in zijn eigen provincie naar een bouwschool kan.” 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten