Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: “opleidingen registreren is met FLA pure Kafka”

Werkgevers zijn verplicht om opleidingen voortaan te registreren in de Federal Learning Account (FLA), ongeacht de grootte van de onderneming. “Een gedrocht van een systeem en pure Kafka”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens naar aanleiding van de oproep tot boycot door Agoria.

BKBC - 2024-05-16T161727.940
Adobe Stock

Werkgevers zijn verplicht om opleidingen voortaan te registreren in de Federal Learning Account (FLA), ongeacht de grootte van de onderneming. Behalve Agoria kaartte ook Bouwunie al meermaals aan dat FLA “een onverantwoorde en bovendien volledig nutteloze rompslomp is, zonder enige meerwaarde”.

“De bouw kent heel wat verplichte opleidingen, zoals asbestverwijdering en werken op hoogte”, zegt Waeytens. “Daarnaast zijn er, bij kmo’s in het bijzonder, heel vaak korte informele opleidingen op de werf. Denk hierbij aan de ploegbaas die uitlegt hoe je een bepaalde machine gebruikt. Al deze opleidingen, zowel de verplichte als de informele, moet je als werkgever nu ingeven in FLA. En het is niet zomaar ingeven. De werkgever moet op verschillende momenten tal van handelingen doen. Ik betwijfel of FLA de opleidingcultuur verder zal stimuleren.”

Afvoeren

Bouwunie vraagt dan ook met aandrang om FLA af te voeren. Of op zijn minst het sectorfonds de bevoegdheid te geven om de bouwwerkgevers hierin te ontzorgen. Want het sectorfonds in de bouw registreert nu al sowieso alle opleidingen.

Ter illustratie, in de periode 2022-2023 waren er 55.000 arbeiders in opleiding, voorzien door een kleine 7.000 bouwbedrijven. Alles samen goed voor 1.561.447 uren opleiding. 47% van de gevolgde opleidingsuren zijn bedrijfsinterne opleidingen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten