Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: sinistere figuren kunnen te lang hun gang gaan

Vorige vrijdag veroordeelde een Brugse strafrechter een man bij verstek tot zes maanden effectieve gevangenisstraf voor zwartwerk en illegale tewerkstelling in de bouw. Bouwunie is tevreden met deze veroordeling maar grijpt de veroordeling wel aan om te hekelen dat het zo lang moest duren.

Ontwerp zonder titel - 2023-10-30T094449.363
Adobe Stock

“Al te vaak glippen dergelijke sinistere figuren door de mazen van het net. Ze kunnen jarenlang hun gang gaan en voeren zo oneerlijke concurrentie met de meerderheid van de bouwbedrijven die wel de regels volgen”, aldus Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De bouworganisatie benadrukt dat de bouwsector al jarenlang constructief meewerkt aan de uitvoering van het Plan Eerlijke Concurrentie. 

Bouwunie vraagt de overheid om de bestaande wetgeving, die dergelijke praktijken kan vermijden, effectief toe te passen, in plaats van nog extra regels in te voeren. Die zadelen enkel de bonafide bedrijven op met bijkomende rompslomp, want “fraudeurs lappen ook nieuwe regels gewoon aan hun laars”. De federatie refereert onder andere aan de fiscale inhoudingsplicht, gekoppeld aan de Belasting Niet-Inwoners (BNI). 

Bouwunie onderstreept dat de bouwsector allesbehalve synoniem staat voor sociale dumping of fraude. Iets wat mensen op den duur wel zouden beginnen geloven. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten