Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie: wet tegen rugpijn mag niet leiden tot erkenning beroepsziekte

België werkt als eerste land in Europa aan een wet tegen rugpijn. Bouwunie formuleert enkele bedenkingen: de wet mag niet leiden tot bijkomende administratieve rompslomp, veiligheid moet altijd voorrang krijgen op ergonomie en dee nieuwe wet mag niet de eerste stap zijn om rugpijn als beroepsziekte te erkennen.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-02T113407.626
Adobe Stock

Op basis van de meest recente cijfers van het medisch plan in de bouw hadden osteo-articulaire patholoieën en gewrichtsproblemen in 2022 een aandeel van 26,08% tegenover het totale aantal schadedossiers. Dit aandeel daalt de jongste vier jaar gestaag. “De cijfers bevestigen dat onze inspanningen lonen”, reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “De bouw is een sector die veilig en ergonomisch werken vooropstelt. Sinds jaar en dag gelden in de bouw preventiemaatregelen die zelfs nog verder gaan dan puur het ergonomische.”

Het gaat dan over hulpmiddelen om zware gewichten te heffen, innovaties zoals exoskeletten en de verplichting om gewichten boven de 25kg met machines te dragen. Het veiligheidsfonds van de bouw stelt daarnaast tal van toolboxen ter beschikking voor werkgevers rond bijvoorbeeld het ergonomisch organiseren van de werf en werkplek. 

“Het is goed dat via een wet meer aandacht gaat naar rugklachten maar in de bouw is die aandacht er dus al veel langer”, aldus Waeytens. “Geen enkele werkgever wil dat zijn arbeider uitvalt door bijvoorbeeld rugklachten. Arbeiders moeten de maatregelen natuurlijk ook toepassen. Bovendien zijn niet alle rugklachten één op één te wijten aan het werk. Als werkgever heb je geen impact op wat de arbeider in zijn vrije tijd doet. Het zou dus niet correct zijn om alleen de werkgever op te zadelen met bijkomende kosten of verplichtingen. Waar we zeker voor passen, is voor een papieren ergonomie, zoals we nu al een papieren veiligheid kennen. Want zo’n papieren ergonomie zou dan als een zwaard van Damocles boven het hoofd van onze werkgevers hangen bij inspecties. Met mogelijke boetes als gevolg, zonder dat de maatregelen effectief bijdragen aan de ergonomie.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten