Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie wil rustdagen in Vlaanderen en Wallonië vrij laten kiezen

Deze week genieten alle Vlaamse leerlingen van een weekje krokusvakantie. Voor de Waalse scholieren is het nog even wachten. “Specifiek voor de krokusvakantie is er geen probleem. Maar de gespreide vakantieperiodes zijn vooral voor de paas- en soms ook de herfstvakantie niet evident voor onze bouwbedrijven in de taalgrensstreek”, legt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens uit. Bouwunie drong al meermaals bij de vakbonden aan op een pragmatische aanpak voor die verplichte rustdagen.

Ontwerp zonder titel - 2024-02-15T091555.139
Adobe Stock

Voor bouwvakarbeiders bestaan er twee soorten vakantie: de 20 dagen wettelijke vakantie en de 12 inhaalrustdagen als gevolg van de 40-urenweek. De sector legt die 12 rustdagen op hetzelfde moment vast voor heel België. Deze vastgelegde rustdagen vallen vooral samen met de Vlaamse paas-, herfst- en kerstvakantie. 

“Deze vastgelegde rustdagen zijn verplicht en je kan daar als werkgever niet van af wijken. Met als gevolg dat een Waalse arbeider in een Vlaams bedrijf in de taalgrensstreek verplicht thuis zit tijdens bijvoorbeeld de Vlaamse paasvakantie. Terwijl zijn Waalse kinderen op een ander moment paasvakantie hebben. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?”, aldus Waeytens. 

“Idealiter zouden bedrijven van die vastgelegde dagen moeten kunnen afwijken op bedrijfsniveau. Zodat ze kunnen rekening houden met de schoolvakanties van de kinderen van hun werknemers. En tegelijk kunnen zorgen voor voltallige ploegen op de werf. We vragen dit al lang. Ik begrijp niet waarom de vakbonden deze boot blijven afhouden”, besluit Waeytens. Nog makkelijker zou natuurlijk zijn, mochten Vlaanderen en Wallonië de schoolvakantie op elkaar afstemmen. Zoals dat vroeger het geval was.

Voor de wettelijke vakantiedagen sluiten werkgevers en vakbonden elk jaar een akkoord over wanneer die in welke regio valt. Die collectieve vakantie is een aanbeveling, geen verplichting. Als bedrijf kan je er dus van af wijken, als je de nodige procedures volgt. Het collectieve bouwverlof bestaat vooral omwille van praktische en logistieke redenen. De bouw werkt met een ploegensysteem. Als telkens iemand op een ander moment vakantie zou nemen, dan zou dit de planning en de werken serieus in de war sturen. Voor bedrijven in de taalgrensstreek is er tijdens de zomervakantie minder een probleem. De zomervakantie in Vlaanderen en de Waalse zomervakantie overlappen elkaar voldoende. Hierdoor kan je het collectieve bouwverlof in de zomer makkelijker inplannen op momenten dat zowel de Vlaamse en Waalse kinderen vakantie hebben.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten