Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Bouwunie ziet het vertrouwen in de bouw naar een dieptepunt zakken

Ook in het vierde kwartaal van 2024 kleurt de Bouwunie-Bouwbarometer, de driemaandelijkse conjunctuurmeting, dieprood. Met een eindscore van 96 zakt de barometer zelfs nog een volledig indexpunt in vergelijking met het al slechte derde kwartaal van 2024. Ook het jaargemiddelde van 2024 is barslecht: 96,8 punten. Meer nog, 2024 was het slechtste jaarresultaat in 10 jaar. “Het werkvolume en de winstgevendheid blijven dalen,” reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens, “en dat drukt steeds meer op het vertrouwen van onze bouwondernemers.”

cranes-3703469_640
Pixabay

De nieuwbouw zit al geruime tijd in het slop. Het aantal nieuwbouwvergunningen keldert en verbetering is volgens Bouwunie nog niet op komst. Tekenend zijn ook de sombere voorspellingen van de CRB die pas ten vroegste vanaf 2026 voorzichtig beterschap zien. Hoewel de renovatiemarkt tot hiertoe beter presteerde, is ook hier het tij gekeerd. De verlaging van de renovatiepremies schrikt kandidaat-verbouwers af.

De voorspellingen in de Barometer zijn dan ook niet min: vier op de tien bedrijven verwacht een daling van het werkvolume voor de eerstvolgende maanden. “Onze bedrijven verwachten bovendien dat de prijzen opnieuw zullen stijgen als gevolg van de jaarlijkse indexering van de bouwmaterialen en de toenemende loonkosten door de loonindexering”, aldus Waeytens. Om de nieuwbouw een boost te geven en betaalbaar te houden, pleit de bouworganisatie voor een verlaagd btw-tarief voor een modale nieuwbouwwoning. Daarnaast blijft ze aandringen op een verlaagd btw-tarief op sloop en heropbouw inclusief verkoop. Voor de renovatiemarkt pleit Bouwunie voor een optimalisering van de renovatieplicht: een langere termijn om te renoveren naar een hoger label dan D, gekoppeld aan een verplicht individueel renovatiemasterplan binnen de twee jaar.

Bijna helft draait break-even of maakt verlies

Het werkvolume in de bouwsector blijft achteruitgaan. 31% van de bouwbedrijven geeft aan minder werk te hebben, terwijl slechts 19% een toename rapporteert. Dit is een verdere verslechtering in een al negatieve trend. Momenteel heeft 43% van de bedrijven werk voor minder dan drie maanden, terwijl 41% werk heeft voor drie tot zes maanden. Slechts 6% beschikt over een orderboek voor zes tot negen maanden, en 10% heeft werk voor meer dan negen maanden.

De winstgevendheid van bouwbedrijven blijft onder spanning staan. Slechts 19% van de bedrijven verwacht een verbetering van de rentabiliteit in de komende weken, een daling ten opzichte van het derde kwartaal (22%). Voor 47% blijft de situatie onveranderd. 33% voorziet een verdere achteruitgang, een stijging vergeleken met het vorige kwartaal (30%). Bij 52% van de bedrijven blijven de prijzen winstgevend, 43% opereert op break-even-niveau, en 5% draait verlies.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten