Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Brussel is de tiende duurste hoofdstad op de Europese bouwkostenranglijst

Brussel staat volgens het International Construction Costs (ICC) Report 2025 van Arcadis op de 35ste plaats in de wereldwijde bouwkostenranglijst. Onze hoofdstad positioneert zich daardoor als een concurrerende Europese hoofdstad om in te bouwen, ondanks stijgende kosten door inflatie, arbeidsmarktkrapte en hoge duurzaamheidsstandaarden.

architecture-6566395_1280
Pixabay

Behalve de 35ste plek op de wereldranglijst, staat Brussel op de 10de plaats van de Europese hoofdsteden. Genève haalde Londen in als de duurste stad ter wereld om te bouwen, gevolgd door Zürich (derde), München (vierde) en New York City (vijfde). Hekkensluiters van de ranglijst zijn Kuala Lumpur, Bangalore en Buenos Aires.

BKBC - 2025-05-14T164205.125
Arcadis

Uitdagingen

De bouwsector staat onder druk door stijgende bouwmateriaalprijzen, geopolitieke onzekerheden en stijgende financieringskosten. Door de aanhoudende arbeidskrapte moeten bouwbedrijven steeds vaker arbeidskrachten zoeken in verdere Oost-Europese landen.

In 2024 kromp de Belgische bouwsector met 2,8%. Het aantal bouwvergunningen bereikte historisch lage niveaus, met een daling van 11% en een afname van 15% voor nieuwe residentiële bouwvergunningen. Daarnaast gingen meer dan 2.600 bouwbedrijven failliet, een teken van de blijvende druk op de sector. Een lichtpuntje is dat deze negatieve trend afzwakte in de tweede helft van het jaar. Naar verwachting zal deze positieve ontwikkeling zich voortzetten en leiden tot een herstel tegen het einde van 2025.

Kansen

Ondanks de uitdagingen blijft België een aantrekkelijke bouwmarkt en goed gepositioneerd om de uitdagingen in de bouwsector aan te pakken, zegt Arcadis. Brussel combineert relatief lage bouwkosten met hoogwaardige infrastructuur en een sterke focus op duurzaamheid en innovatie. Als sleutelspeler in de Europese transitie naar een circulaire economie, onderscheidt de stad zich door investeringen in hernieuwbare energie en energie-efficiënte technologieën. Deze strategische aanpak maakt Brussel – en met uitbreiding België – een aantrekkelijke bestemming voor zowel lokale als internationale investeerders die duurzame projecten nastreven, met een goede balans tussen kosten en kwaliteit.

Impact van invoertarieven op de Europese markt

De invoering van importtarieven kan tot prijsonzekerheden leiden en indirect kostenstijgingen veroorzaken. Hoewel de bouw vaak afhankelijk is van lokale toeleveringsketens voor materialen zoals cement, kunnen invoertarieven indirecte kostenstijgingen veroorzaken. Dit geldt bijvoorbeeld voor mechanische en elektrische apparatuur, die cruciaal zijn voor hoogtechnologische projecten zoals datacenters, ziekenhuizen en laboratoria.

De directe impact in Europa blijft beperkt dankzij een robuuste bouwproducten- en materiaalketen. Toch kunnen indirecte effecten, zoals tijdelijke grondstoftekorten, economische vertraging en afnemende vraag, voor veel onzekerheden zorgen en de sector wereldwijd beïnvloeden.

“Financiële haalbaarheid is cruciaal om projecten van de grond te krijgen”, zegt Fouad Boukhrissi, Senior Cost Manager, Arcadis België. “Tegelijkertijd zien we een sterke focus op duurzaamheid en digitale innovatie, waarbij investeringen in technologie en energietransitie de sector toekomstbestendig maken. Strategische planning en proactieve kostenbeheersing zijn essentieel om niet alleen bouwprojecten haalbaar te maken, maar ook duurzame waarde te creëren voor de lange termijn. De bouwmarkt heeft baat bij stabiliteit. De huidige geopolitieke situatie maakt dat voorspelbare prijzen steeds minder een gegeven zijn.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten