Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

De ideale aannemer is betrouwbaar, levert kwaliteit en communiceert steengoed

Om zicht te krijgen op wat voor Vlaamse bouwheren de ideale aannemer is, liet bouwbedrijf Stessens een onderzoek uitvoeren. Dat toont aan dat de Vlaming voornamelijk focust op de betrouwbaarheid van de firma, de kwaliteit van de producten en van de materialen, en een goede communicatie.

BKBC - 2024-05-27T142812.473
Adobe Stock

Voor zijn vijftigste verjaardag liet bouwbedrijf Stessens door onderzoeksbureau iVOX een enquête uitvoeren bij 900 Vlamingen die recent hebben gebouwd of gerenoveerd of dat in de nabije toekomst gaan doen. Zij herkennen de ideale aannemer aan:

  1. de betrouwbaarheid van de firma: hun historiek, reputatie en referenties. De grootste motivatie hiervoor blijkt angst (respondenten gebruiken termen als “malafide”, “faillissement” en “oplichters”), gevolgd door een voorkeur voor zekerheid (“Alles tot een goed einde brengen”) en voor sommigen een gevoel van onmacht (“Ik heb er zelf geen kennis van”).
  2. de kwaliteit van de gebruikte producten, technologieën en materialen. Het woord ‘kwaliteit’ wordt in eerste instantie geassocieerd met en met een mooie afwerking.
  3. een goede en vlotte communicatie met een vaste contactpersoon.

Op basis van hun beeld van de ideale aannemer, verschijnen zes profielen van bouwheren. 

  1. De expertisezoeker - Ongeveer 30% van de bouwheren legt de nadruk op de bewezen expertise van de aannemer en verlangt dat alles voor hem/haar geregeld wordt.
  2. De waardeverhoger - 17% hecht meer belang aan de duurzame kwaliteit van hun woning. Zij zijn de enigen die oren hebben naar een ‘onderhoudsservice’ om de waarde van hun woning te behouden.
  3. De prijsvechter - 11% van de bouwheren is meer dan gemiddeld gefocust op prijs. 
  4. De communicator - 18% van de bouwheren hecht relatief meer belang aan een vlotte en goede communicatie met de werfleider.
  5. De zekerheidzoeker - zo’n 15% laat zich meer dan gemiddeld begeleiding en advies doorheen het bouwproces.
  6. De alleswiller - Een ‘restgroep’ van 9% heeft als typerend kenmerk dat ze zowat alle criteria belangrijk vinden.

De Ideale Aannemer - Hoe vind je die?

Stessens liet in de enquête ook polsen naar wat Vlamingen noodzakelijk vinden om aannemers te zoeken en te vergelijken. Op de eerste plaats staat het aantal jaren ervaring in de bouwsector (53,2%), gevolgd door het gevoel dat ze hebben na een eerste plaatsbezoek (51%) en positieve mond-tot-mondreclame (48,5%). Voor slechts 19% van de Vlamingen is een uitgebreide toonzaal een noodzaak bij de zoektocht naar of vergelijking van verschillende aannemers.

BKBC - 2024-05-27T142826.299
Stessens Grafiek
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten