Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

De textiel-, hout- en meubelindustrie is voorzichtig positief

De Belgische textiel-, hout- en meubelindustrie heeft een moeilijk jaar 2023 achter de rug, maar is voorzichtig positief voor 2024, aldus Fedustria, de beroepsorganisatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie in ons land.

BKBC - 2024-05-14T164417.394
Fedustria

Het verlies aan concurrentiekracht door o.m. de hoge loon- en energiekosten in combinatie met een laagconjunctuur en dalende vraag spelen de bedrijven parten. Maar hoewel de productiecapaciteit in de Fedustria-sectoren daalde, bleven de meeste bedrijven verder investeren en innoveren, vooral op vlak van duurzaamheid en circulaire businessmodellen. De sectororganisatie hoopt dan ook op een pril herstel van de activiteit vanaf de zomer.

Met de verkiezingen in het vooruitzicht pleit Fedustria voor een coherent industriebeleid op lange termijn.

“De groene transitie brengt heel wat nieuwe uitdagingen mee voor de bedrijven uit onze sectoren”, zegt Karla Basselier, CEO van Fedustria. “Zeker voor onze kmo’s die 90 % van onze leden vertegenwoordigen. Een aantal nieuwe ambitieuze Europese initiatieven komen op onze bedrijven af, zoals de Europese textielstrategie en de Green deal. We pleiten voor intelligente maatregelen zonder verregaande en nutteloze rapporteringseisen en onnodige administratieve rompslomp.”

“Om koploper te zijn moet innovatie centraal staan. Begeleiding en financiële steun door de overheid, blijven dan ook nodig.” Basselier haalt in dit kader de essentiële rol van erkende wetenschappelijke onderzoekscentra, zoals WOOD.BE voor hout en meubel, aan. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten