Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Detachering blijft noodzakelijk om tekort aan bouwpersoneel op te vangen

Detachering is nodig om de krapte op de Belgische arbeidsmarkt tegen te gaan. Ondanks de crisis in de bouw geraken nog altijd minstens 14.000 vacatures niet ingevuld. Eén vijfde van de Belgische bouw- en installatiebedrijven wil daarom buitenlandse onderaannemers meer inschakelen. “Wel is het belangrijk om eventueel misbruik bij detachering te voorkomen”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van Embuild.

BKBC - 2024-12-02T125950.731
Nicolás from Pixabay

Een gedetacheerde werknemer wordt door een werkgever uit een andere EU-lidstaat naar België uitgezonden om daar op tijdelijke basis werk te verrichten tegen de loonvoorwaarden die in ons land gelden, maar volgens het sociaal zekerheidsstelsel en dus onder de sociale lasten in zijn/haar land van herkomst. Aan het einde van het tweede kwartaal van 2024 waren er 37.860 gedetacheerde arbeiders tewerkgesteld in de bouw- en installatiesector in België.

Detachering is nodig om de krapte op onze arbeidsmarkt op te vangen maar de bouwfederatie beseft dat het statuut van gedetacheerde werknemer kwetsbaar kan zijn voor misbruik.

“Om misbruiken tegen te gaan is er eerst en vooral op Europees niveau verdere actie nodig”, aldus Niko Demeester. “Het is daarbij van essentieel belang de identificatie van werknemers en van bedrijven te vergemakkelijken en dat kan door een Europese Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en een Europese Kruispuntbank van Ondernemingen op te richten. Die zullen de inspectiediensten in staat stellen om de naleving van de voorwaarden voor detachering te controleren. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten