Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Diksmuide kmo-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen

Diksmuide zet het sterkst in op het toegankelijk maken van overheidsopdrachten voor kmo’s. Bouwunie verkoos de stad daarom als ‘KMO-vriendelijkste bouwgemeente van Vlaanderen’.

Ontwerp zonder titel (51)
Adobe Stock

Om de winnaar aan te duiden baseerde Bouwunie zich op cijfers van Tender Experts en EBP. De zelfstandigenorganisatie analyseerde het aantal opdrachten in de erkenningsklassen van 1 tot en met 3, de zogenaamde ‘kleinere’ overheidsopdrachten tot 500.000 euro. Daarnaast ging ze na in welke mate overheden grotere opdrachten opsplitsen. Ook de verhouding met het aantal inwoners speelde een rol, om grote en kleine gemeenten, centrum- en andere steden op dezelfde manier met elkaar te kunnen vergelijken. 

Flexibel, persoonlijk en lokaal verankerd

De aannemers kregen het laatste woord om uit de longlist aan kandidaten een winnaar te kiezen. Dat gebeurde op basis van volgende criteria: een correcte budgettering, het opsplitsen in opdrachten waar mogelijk, kmo-vriendelijke selectiecriteria, correcte betaling, vlotte communicatie, parkeerbeleid en een goede afhandeling van vergunningen. Diksmuide scoorde het best.

“Niet elke stad of gemeente houdt bij overheidsopdrachten rekening met kmo’s”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Ze splitsen niet op in percelen of maken de selectiecriteria bij voorbaat onhaalbaar. Nochtans haal je als stad of gemeente voordelen uit het samenwerken met kmo’s. Ze zijn flexibel, hebben een persoonlijke aanpak en zijn lokaal verankerd.”

Naar meer kmo-vriendelijke overheidsopdrachten

Zowel de federale als Vlaamse regering doet nu al inspanningen om de toegang tot overheidsopdrachten voor kmo’s te vergemakkelijken. Bouwunie is tevreden dat de uitslag van een aanbesteding voortaan verplicht en onmiddellijk beschikbaar is via het proces-verbaal van opening. De bouworganisatie werkt echter nog een aantal concrete voorstellen uit. Het opsplitsen van opdrachten in loten is de belangrijkste. Verder vraagt ze om opdrachten actueel en realistisch te budgetteren. Nog al te vaak gebeurt de raming te krap, zodat quasi alle aanbesteders erboven zitten en het project wordt afgeblazen. Ook infosessies om potentiële aannemers warm te maken om in te tekenen kan helpen. 

Vandaag vragen overheden naast de erkenning ook nog bijkomende selectiecriteria (bv. hoge omzetcijfers), die ervoor zorgen dat kmo’s al bij voorbaat afvallen. Bouwunie gelooft dat in de meeste gevallen een erkenning moet volstaan. Ten slotte roept ze overheden op om laattijdige betalingen te vermijden. Die doen de liquiditeit van bouwbedrijven dalen, waardoor ze zelf in financieel moeilijke papieren komen.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten