Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Dringend maatregelen nodig om faillissementscijfers te keren

Sinds begin dit jaar gingen 1.024 bouwbedrijven op de fles, ofwel bijna een kwart van alle faillissementen in ons land. Opnieuw een triest record. Bouwunie vraagt dringende maatregelen, zoals het herbekijken van de nu ingeperkte maatregel sloop-en heropbouw.

BKBC - 2024-06-03T114752.909
Adobe Stock

"De faillissementscijfers scheren al langer hoge toppen. De vorig jaar sterk gestegen hypothecaire rente, de hoge weliswaar stabiliserende bouwmateriaalprijzen, de uitzonderlijke hoge loonindexatie in 2023 en de zwaar beperkte maatregelen voor sloop- en heropbouw zijn belangrijke redenen voor de hoge cijfers", reageert Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

De bouworganisatie ziet de slechte cijfers ook weerspiegeld in haar eigen driemaandelijkse Bouwbarometer. De Barometer strandt op 96,7 punten, dat is even slecht als eind vorig jaar. Vooral de lage winstgevendheid en hoge kosten blijven de bouwondernemers zorgen baren. Bouwunie ziet evenwel een lichtpuntje. "De orderboekjes zijn voor het eerst sinds lang weer beter en langer gevuld. Al kunnen we pas eind dit jaar de eindafrekening maken en zien of de positieve trend zich doorzet."

Bouwunie vraagt dringende maatregelen. Zoals het herbekijken van de nu ingeperkte maatregel sloop-en heropbouw. Sloop- en heropbouw moet altijd aan zes procent kunnen zonder beperkingen en ook bij verkoop en/of promotie. Daarnaast herhaalt Bouwunie het voorstel om een belastingvoordeel voor bouwers en verbouwers in te voeren. Concreet pleit ze ervoor om 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen om kandidaat (ver-)bouwers aan te moedigen hun planning effectief te laten uitvoeren.

Het belastingvoordeel bestaat eruit dat je als bouwer of verbouwer 15 procent van alle bouwuitgaven en -investeringen kan aftrekken van het belastbaar inkomen. Met een plafond van 7.000 euro per jaar en op voorwaarde dat je officiële facturen van aannemers kan voorleggen. Dus de maatregel geldt niet voor doe-het-zelvers. Voor energiebesparende uitgaven kan dat plafond verhoogd worden tot 9.000 euro. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten