Embuild Vlaanderen lanceert voorstellen voor verkiezingen 2024
Embuild Vlaanderen lanceerde tijdens de voorstelling van zijn Visierapport beleidsvoorstellen met het oog op de verkiezingen van 2024.
Volgens de bouwfederatie dienen de overheidsinvesteringen minimaal toe te nemen; van 3,6% van het BNP vandaag naar 4,5% in 2029 en 5% in 2034. Dat betekent dat de Vlaamse overheid jaarlijks een miljard extra dient te investeren tegen 2029, bijna 2 miljard extra tegen 2034. Dat is nodig om de shift te maken naar een fossielvrij en klimaatbestendig Vlaanderen. Maar ook om betaalbaar en energiezuinig wonen voor kwetsbare huishoudens te realiseren. Bovendien is die investeringsnorm vereist om overheidsgebouwen energie-efficiënt te maken, onze infrastructuur te moderniseren en de waterhuishouding voor te bereiden op de klimaatverandering.
“Maar overheden kunnen het niet alleen”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “Het leeuwendeel van de investeringen dient te komen van burgers en ondernemers. Zo heeft het Steunpunt Wonen aangegeven dat er jaarlijks 5 miljard euro dient te worden geïnvesteerd om de renovatiegolf te doen slagen. Daarom is gerichte overheidssteun nodig, alsook partnerships en publiek-private samenwerkingen.”
Om het vergunningenbeleid te ontmijnen pleit Embuild Vlaanderen voor een taskforce die ingrijpende dossiers zoals stikstof en natuurherstel dient te ontwarren.
Betaalbaarheid wonen voor iedereen
Embuild Vlaanderen lanceert een reeks voorstellen om de betaalbaarheid van woningen niet verder in het gedrang te brengen. Er nood aan een multidisciplinair monitoringcomité om de maatregelen die op diverse beleidsniveaus worden genomen tegen het licht te houden. Daarnaast hebben we nood aan nieuwe woonbehoeftestudies om een positief verdichtingsbeleid op de rails te zetten.
Een groter aanbod voor kwetsbare huishoudens is cruciaal. Maar ook de middenklasse heeft het steeds moeilijker op de woningmarkt. Daarom vraagt de bouwfederatie aan de Vlaamse overheid om gezinnen te ondersteunen bij het bekomen van een hypothecaire lening.
Werkzaamheidsgraad van 80%
De Vlaamse regering beoogt een werkzaamheidsgraad van 80 % tegen 2030. Als jobmotor kan de bouw potentieel 20.000 nieuwe jobs of ruim een vijfde van de opdracht invullen. Maar dan dienen de inspanningen en de activering door de VDAB nog veel meer gericht ingezet te worden op werkplekleren en ingroeibanen, om mensen aan te trekken naar knelpuntberoepen uit de bouw.
Aangezien de sector permanent beschikt over bijna 6.700 oningevulde vacatures, dient ook de toelating tot arbeid van niet-EU arbeidskrachten sneller en eenvoudiger te verlopen. Bovendien dient de lijst met knelpuntberoepen voor migratie te worden uitgebreid.