Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Embuild wil beroepsverbod voor malafide aannemers en installateurs uitbreiden

Embuild vraagt dat er strenger wordt opgetreden tegen malafide aannemers en installateurs door het beroepsverbod uit te breiden en sneller uit te spreken. Nu kan een rechter zo’n beroepsverbod pas opleggen nadat hij het faillissement heeft uitgesproken.

BKBC - 2024-04-22T105453.669
Adobe Stock

Het aantal klachten over de bouwsector is op vijf jaar tijd verdubbeld, zo blijkt uit cijfers van de economische inspectie, meer bepaald van 166 klachten in 2019 naar 333 klachten in 2023. De klachten slaan op minder dan 1% van alle projecten.

“Alle vormen van misbruik in onze sector zijn echter volstrekt ontoelaatbaar en verdienen een hard optreden”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. De organisatie wil daarom het beroepsverbod uitbreiden en sneller laten uitspreken. Op dit ogenblik kan de rechter zo’n beroepsverbod pas opleggen nadat het faillissement werd uitgesproken.

“Dat duurt echter veel te lang. Die beroepsverboden moeten veel sneller uitgesproken en gepubliceerd worden. Enkel op die manier is JustBan, een zwarte lijst van malafide ondernemers, een nuttig instrument voor de consument om te checken of hij met een betrouwbare partner in zee gaat.” Daarnaast vraagt Embuild dat een beroepsverbod ook uitgesproken kan worden bij herhaalde faillissementen en bij zware inbreuken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten