Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Embuild wil bij vrieskou tijdelijke werkloosheid per halve dag

De afgelopen maanden zorgde de overvloedige regenval voor vertraging bij bouwbedrijven die buitenwerken verrichten. En nu riskeert de aangekondigde koude verder roet in het eten te gooien. Tijdelijke werkloosheid opnemen per halve dag zou helpen, vindt Embuild.

Ontwerp zonder titel (24)
Adobe Stock

Vriesweer betekent dat bouwbedrijven die buitenwerken moeten uitvoeren extra voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Koude heeft immers een grote impact op de gezondheid en de veiligheid van werknemers. Bepaalde werkzaamheden kunnen bovendien niet (goed) uitgevoerd worden bij lage temperaturen, omdat de chemische reactie van materialen en producten te zeer wordt gehinderd. 

Wanneer de weersomstandigheden te slecht zijn, kunnen bouwbedrijven overwegen om hun werknemers op tijdelijke werkloosheid te plaatsen. Embuild pleit echter voor een aanpassing van dit systeem. 

Een onderneming die zijn werknemers tijdelijk werkloos wil maken, moet dat steeds voor een volledige dag doen. “Terwijl het tijdens periodes van koude best mogelijk is om gedurende een aantal uren in de late voormiddag en in het begin van de namiddag te werken”, zegt Niko Demeester, gedelegeerd bestuurder van bouwfederatie Embuild. “Daarom willen we dat tijdelijke werkloosheid tijdens extreme weersomstandigheden ook in halve dagen kan worden opgenomen, net zoals dat kan bij de dienstenchequebedrijven en in het leerlingenvervoer.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten