Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Geen herstel voor bouw- en installatiesector dit jaar

Embuild verwacht dat de activiteit van de bouw- en installatiesector in ons land in 2024 niet zal toenemen. Hoogstens een stabilisatie dus, en dit na een slecht 2023.

BKBC - 2024-07-09T073224.392
Adobe Stock

De bouw van nieuwe woningen bevindt zich in 2024 nog altijd in een zware crisis. Voor dit bouwsegment verwacht Embuild dit jaar opnieuw een daling van 5%, na een krimp vorig jaar van 7,1%. Beter is het gesteld met de renovatie van woningen, waar voor 2024 een groei van 1,6% wordt vooropgesteld. Daarmee doet deze subsector het iets beter dan vorig jaar. Toch is de activiteittoename onvoldoende om tegen 2050 aan de Europese, koolstofvrije normen te kunnen voldoen. Om die te kunnen bereiken, moet het renovatieritme verdrievoudigd (Vlaanderen) en zelfs verviervoudigd (Brussel en Wallonië) worden.

De bouw van nieuwe non-residentiële gebouwen neemt met 0,9% toe. De renovatie van non-residentiële gebouwen gaat daarentegen na drie positieve jaren opnieuw achteruit, meer bepaald met 2%. Dat heeft grotendeels te maken met de voltooiing van het herstelplan na de overstromingen van juli 2021, van de Europese relanceplannen en van het Waals ziekenhuisrenovatieplan. 

Goed nieuws is er dit jaar tenslotte ook opnieuw voor de infrastructuurwerken, met een sterke stijging van 4,4%. Dat is niet onlogisch, want een steeds wederkerend effect in aanloop van verkiezingen. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten