Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Gezocht: architecten met passie en gedrevenheid

De Orde van Architecten doet een oproep naar architecten om zich verkiesbaar te stellen voor een mandaat. Meer dan ooit heeft de Orde nood aan architecten die zich willen engageren voor de sector en mee de krijtlijnen willen uitzetten voor de toekomst van het beroep.

Ontwerp zonder titel (3)
Adobe Stock

In oktober vinden de verkiezingen plaats voor de nieuwe samenstelling van de provinciale raden van de Orde van Architecten. Naast architecten met jarenlange ervaring, hoopt de Orde om ook jonge architecten warm te maken voor een functie als mandataris.

”Een goede mix van ervaren en jonge architecten is cruciaal,” stelt Evie Favoreel, raadslid bij de provinciale raad Limburg. “Jongeren voelen de evoluties binnen ons beroep het meest en bieden net de meerwaarde om deze beter te begrijpen en verandering teweeg te brengen.”

Engagement op maat

De komende jaren gaan heel wat werkgroepen verder aan de slag. Als mandataris kan u hier deel van uitmaken. 

“Het is belangrijk dat de Orde luistert naar wat er actueel leeft bij de architecten en dit ook publiek maakt. Dit is niet alleen een meerwaarde voor de architecten zelf, maar zo is de Orde ook zichtbaarder in wat ze voor het beroep betekent,” besluit Bram Bijnens, raadslid en nationaal afgevaardigde voor de provinciale raad Limburg.

Publieke debatten

Naar aanleiding van het 60-jarige bestaan van de Orde organiseert de Vlaamse Raad van de Orde van Architecten vijf publieke debatten. Op 21 september is De Warande in Brussel de locatie voor het vierde luik. Wie wenst mee te debatteren, kan zich inschrijven op architect.be.

Een greep uit de behandelde thema’s: een fundamentele wijziging van de stagewerking, een analyse van de werk- en leefwereld van nieuwe generaties architecten, een vernieuwde kijk naar de wetgeving rond onafhankelijkheid van het beroep en de daaruit vloeiende onverenigbaarheid, een heldere toekomststructuur voor permanente vorming (of levenslang leren), een optimalisatie van de huidige werking van de Orde met provinciale geledingen, een noodzakelijke nieuwe blik op de internationalisering van de architectengemeenschap, de noodzaak aan structureel lobbywerk, enz.

Stel u verkiesbaar

Architecten die interesse hebben in een mandaat bij de Orde van Architecten, kunnen terecht op https://www.architect.be/verkiezingen2023.

Het indienen van de kandidaturen kan nog tot en met 12 september. De verkiezingen worden elektronisch gehouden tussen 28 september en 12 oktober.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten