Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Groei in het aantal bouwondernemingen valt bijna volledig stil

Vorig jaar kwamen er amper nog 1.409 bouwbedrijven bij in ons land. Dat zijn er nagenoeg de helft minder dan in 2022, toen de netto aangroei van bouwondernemingen ook al stevig terugviel.

Ontwerp zonder titel - 2024-03-18T165042.323
Adobe Stock

Uit een analyse die bouwfederatie Embuild maakte blijkt dat het aantal starters amper nog toenam (met 5,3%), terwijl het aantal stopzettingen met 18% toenam. Bij die stopzettingen stegen de faillissementen met 11%.  

De grootste klap is er voor de ondernemingen actief in nieuwbouw en woningrenovatie. Daar daalt het aantal starters zelfs (met 0,5%), terwijl dat in de andere bouwsegmenten, namelijk bouw en renovatie van gebouwen (+11%) en infrastructuur (+29%), niet het geval is. Bovendien neemt ook het aantal stopzettingen in de bouw en renovatie van woningen met 29% toe.

De woningbouw en -renovatie stonden vorig jaar zwaar onder druk: de woningbouw kende een activiteitsdaling van 7,1%, terwijl de groei van de woningrenovatie terugzakte van 4,6% naar 1%.  

Daarnaast spelen er nog andere factoren mee. Zo kwamen er tijdens en vlak na de coronaperiode heel wat starters bij. 

Niko Demeester, CEO van Embuild: “Hoopgevend is dat het aantal bouwbedrijven per saldo toch nog licht toeneemt en dat de vooruitzichten voor de woningbouw en -renovatie dit jaar minder negatief zijn.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten