Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Kmo’s dreigen dupe te worden van duurzaamheidsrapportering

Duurzaamheid dreigt papieren duurzaamheid te worden”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. De bouworganisatie bestelde een studie bij de Universiteit Antwerpen over de impact van de duurzaamheidsrapportering (CSRD) op de bouwsector. De cijfers zijn ontnuchterend.

BKBC - 2024-12-16T133333.311
Eduardo Nuñez from Pixabay

“Rapportering over duurzaamheid kan op zich positief zijn”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Als bedrijf word je verplicht na te denken op welke manier je met duurzaamheid bezig bent. Maar de huidige duurzaamheidsrapportering is wel een dure bewustwording. Voor de CSRD-plichtige bedrijven zeker, maar ook voor de vele kmo’s die mee in de klappen delen.”

In opdracht van Bouwunie bevroeg de Universiteit Antwerpen een 40-tal CSRD-plichtige bedrijven in de bouwsector over hun ervaring met de duurzaamheidsrapportering. Wat vooral naar voren komt, is dat de CSRD complex is opgesteld en heel wat administratie met zich brengt. Zo geven de bevraagde bedrijven een gemiddelde score van 7,72 op 10 op de vraag hoe zwaar CSRD als administratieve last weegt (10 is hoogste score).

Handenvol geld

De duurzaamheidsrapportering kost bedrijven bovendien geld. De meeste bedrijven doen een beroep op externe consultancybedrijven om hen te helpen bij de rapportering. Net omdat het complex en onduidelijk is. Kostprijs: gemiddeld tussen de 17.000 euro en 27.000 euro. Daarenboven moet je nog de mandagen rekenen die het bedrijf intern nodig heeft om met de rapportering bezig te zijn: gemiddeld 77 werkdagen in 2024. In 2025 verwachten de bedrijven 134 mandagen nodig te hebben, in 2026 nog eens 112.

“Europa heeft onderschat dat die grote bedrijven bij kleinere niet-CSRD-plichtige bedrijven moeten aankloppen om de nodige info te verzamelen, het zogenaamde watervaleffect. Die kmo’s zijn daar duidelijk niet op voorbereid.”

Zeven op de tien CSRD-plichtige bedrijven verwacht problemen om de nodige data en info van hun niet-plichtige onderaannemers te krijgen. Naar schatting zullen zo’n 100.000 kmo-bouwbedrijven indirect met de CSRD-verplichting te maken krijgen.

Sectorspecifieke generieke waarden

Omdat ook die kleine bedrijven zullen worstelen met de complexiteit van de vraag, zullen ze heel wat middelen moeten investeren. Bouwunie berekende dat de kosten kunnen oplopen tussen de 5.000 euro en 10.000 euro, exclusief de interne mandagen. De bouworganisatie dringt aan op meer zekerheden voor de kmo’s.

Bouwunie vraagt om zowel voor de plichtige als niet-plichtige bedrijven sectorspecifieke generieke waarden op te stellen. De bouworganisatie ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor het wetenschappelijk technisch onderzoekscentrum in de bouw (Buildwise). De hele reglementering moet ook eenvoudiger en minder complex.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten