Koepelorganisaties zien 2024 weinig rooskleurig in
Ook 2024 belooft opnieuw een moeilijk jaar te worden voor de bouw. Bijna zes op de tien bouw- en installatieondernemingen zien het aantal aanvragen van potentiële klanten terugvallen, blijkt uit de nieuwe conjunctuurenquête van Embuild. Ook Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens ziet de toekomst niet rooskleurig. “De moraal van onze bouwbedrijven zit niet goed. De stijgende hypothecaire rente, de hoogstens stabiliserende bouwmateriaalprijzen en het niet verlengen van het verlaagde btw-tarief voor sloop en heropbouw voor investeerders en bouwpromotoren hakken er stevig in.”
Uit de eerste conjunctuurenquête van Embuild blijkt dat 57% van de bouw- en installatiebedrijven een daling merkt van het aantal nieuwe geïnteresseerde contacten. Bij 24% gaat het zelfs om een zeer sterke daling. Als de situatie niet snel keert, verwacht 15% van de bouw- en installatiebedrijven één of meerdere medewerkers te moeten ontslaan.
De woningbouw en woningrenovatie blijven verder achteruitgaan. Bij de woningbouw verwacht slechts 17% beterschap dit jaar, terwijl 42% van een slechter 2024 uitgaat en 10% zelfs van een veel slechter 2024. Een zelfde verhaal bij de woningrenovatie: 20% van de ondernemingen verwacht dit jaar beterschap, 32% zegt dat 2024 slechter zal worden en 6% veel slechter.
Eén van onze belangrijkste doelstellingen voor de komende verkiezingen, zowel voor de consument als de sector, is betaalbaar en duurzaam wonen, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “Daarom is het contraproductief dat verkoopprojecten voor sloop en heropbouw sinds dit jaar niet meer mogelijk zijn aan 6% btw. De beslissing van de federale regering om het tarief van 6% voor sloop-herbouw vanaf 2024 uitsluitend voor te behouden voor particuliere projecten moet zeker teruggedraaid worden.”
Bouwunie leert uit een eigen bevraging dat twee op drie bouwbedrijven een daling verwacht in het werkvolume. Specifiek bij woningbouwers en ruwbouwaannemers loopt dat zelfs op tot negen op de tien. “De orderboekjes geraken steeds moeilijker gevuld”, zegt topman Jean-Pierre Waeytens. “Maar liefst de helft van de bedrijven heeft nog voor minder dan drie maanden werk.” Al ziet hij ook een lichtpuntje. “De rente lijkt opnieuw wat te dalen en door de slinkende orderboekjes hebben meer aannemers tijd voor nieuwe projecten. Wie plannen heeft om te bouwen of verbouwen, moet dus niet wachten”.
In sommige subsectoren is er wel nog voldoende werk. Bij de installateurs bijvoorbeeld. Of de infrastructuurwerkers die voor de publieke sector werken. Die profiteren nu van de relanceplannen en de investeringen van de lokale besturen in de aanloop naar de verkiezingen van oktober 2024.