Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Laat bouwbedrijven op bedrijfsniveau rustdagen bepalen

De schoolvakanties in Vlaanderen en Wallonië lopen niet gelijk. In Vlaanderen start ze volgend weekend maar in Wallonië pas vanaf 29 april. De in Wallonië wonende arbeiders die in Vlaamse bouwbedrijven werken, zullen tijdens de Waalse paasvakantie vermoedelijk geen vakantie kunnen nemen. Bouwunie drong al meermaals bij de vakbonden aan op een pragmatische aanpak voor die verplichte rustdagen.

BKBC (46)
Adobe Stock

Ook voor wie bij een bouwbedrijf werkt, lonkt een verlengd weekend. Dinsdag 2 april is een verplichte rustdag, waarop je als werkgever alleen in heel uitzonderlijke omstandigheden arbeiders mag tewerkstellen. Heel wat bouwbedrijven sluiten ook op 3, 4 en 5 april de deuren. Wat dus betekent dat ook heel wat bouwarbeiders van een weekje paasvakantie kunnen (moeten) genieten. 

“Werk je als Vlaamse arbeider in een Vlaams bedrijf, dan komt dat goed uit. Dan valt jouw vakantie samen met de vakantie van je kinderen, als die in Vlaanderen naar school gaan. Maar werk je als Waalse arbeider in een Vlaams bedrijf – wat in de taalgrensstreek vaak het geval is – en gaan je kinderen in Wallonië naar school, dan heb je een probleem. Jij hebt vakantie, maar je kinderen niet”, zegt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens.

“Idealiter zouden bedrijven van die vastgelegde dagen op een eenvoudige wijze moeten kunnen afwijken op bedrijfsniveau. Zodat ze kunnen rekening houden met de schoolvakanties van de kinderen van hun werknemers. We vragen dit al lang. Ik begrijp niet waarom de vakbonden deze boot blijven afhouden.” 

Nog makkelijker zou natuurlijk zijn, mochten Vlaanderen en Wallonië de schoolvakanties op elkaar afstemmen. Zoals dat vroeger het geval was.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten