Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

Overvloedige regen sinds oktober zorgt voor massaal veel vertraging

De overvloedige regenval tussen oktober 2023 en maart 2024 zorgt ervoor dat 74% procent van de bouw- en installatiebedrijven een achterstand heeft opgelopen van gemiddeld twee tot vier weken. Bij 30% van de bedrijven is dat zelfs meer.

BKBC - 2024-04-29T101934.968
Adobe Stock

Volgens het KMI is de situatie zeer uitzonderlijk. En dat heeft negatieve gevolgen voor de activiteit in de bouw. Door het aanhoudend natte weer hechten bij metselwerken de stenen minder goed en drogen die werken ook veel minder gemakkelijk uit. Ook was het de afgelopen maanden soms onmogelijk om bouwputten droog te krijgen. Bovendien wordt een bouwplaats ook onveiliger en veel moeilijker begaanbaar voor medewerkers en machines.

 “Jammer genoeg heeft maar de helft van onze klanten enig begrip voor de vertraging die de bouwwerven oplopen”, zegt Niko Demeester, CEO van Embuild. “Ze zullen hopelijk beseffen dat het hier echt om overmacht gaat. Bovendien kunnen de klanten erop aan dat bouwbedrijven deze vertragingen zo snel mogelijk zullen wegwerken zodra het weer beter wordt.”

30% van de bouwbedrijven probeert die achterstand ongedaan te maken door extra onderaannemers in te schakelen, 14% doet dat door extra overuren te presteren. 7% aanvaardt tijdelijk geen nieuwe opdrachten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten