Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Management

PFAS in kleding: “Totaalaanpak nodig in plaats van bouw te viseren”

Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens is verbaasd dat er nu ophef is over sporen van PFAS op kledij. “Het is op zijn zachtst gezegd ironisch te noemen dat iedereen nu moord en brand schreeuwt”, zegt hij. “We kaartten dit al aan, toen minister Demir besliste strengere PFAS-regels in te voeren voor de bouwsector. Terwijl de bron van het probleem, de producenten, ongemoeid blijft.”

BKBC - 2024-05-24T130215.715
Adobe Stock

Als gevolg van de nieuwe PFAS-wetgeving moeten in de bouw bestaande technische verslagen vanaf 250 kubieke meter ofwel bijkomend geanalyseerd ofwel opnieuw geïnterpreteerd worden. In vele gevallen moeten ook nieuwe of bijkomende staalnames gebeuren.

Bouwunie is niet tegen PFAS-regels bij grondverzet. “Als de sector een steentje kan bijdragen aan het PFAS-probleem, dan doet ze dat graag. Maar het kan niet dat de bouw, op het einde van de ketting, als enige moet opdraaien voor een probleem dat je eigenlijk van bij de wortel moet aanpakken”, aldus Waeytens.

Volgens Bouwunie is het op die manier “dweilen met de kraan open”. De bouworganisatie pleit voor een totaalaanpak en vroeg minister Demir herhaaldelijk om hierover overleg te hebben. “Een vraag waarvoor de minister tot op vandaag blind en doof blijft.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten